Διαδρομή πλοήγησης

Ο διαπολιτισμικός διάλογος γκρεμίζει τα τείχη της άγνοιας. - 30/04/2008

Ομάδα νέων με σημαίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του Μαγκρέμπ

Επτά δημόσιες συζητήσεις για να βιώνουμε καλύτερα τη διαφορετικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου περιλαμβάνει μια σειρά από δημόσιες συζητήσεις που σκοπό έχουν να διαμορφώσουν τη μελλοντική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ του διαπολιτισμικού διαλόγου. Κάθε δημόσια συζήτηση δίνει την ευκαιρία σε Επιτρόπους της ΕΕ, βουλευτές, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μέλη διαφόρων ομάδων προβληματισμού, δημοσιογράφους και σπουδαστές να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα.

Η τρίτη κατά σειράν συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου, έχει ως θέμα τον διαθρησκευτικό διάλογο. Ο διάλογος αυτός είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ λόγω της έξαρσης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και των εθνικιστικών τάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης ανάμεσα στους λαούς και τις θρησκείες, στην αξιοποίηση της πολιτισμικής και θρησκευτικής διαφορετικότητας, καθώς και στην προσέγγιση των πολιτών μεταξύ τους πέρα από τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις του καθενός.

Οι δύο πρώτες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς η μετανάστευση συμβάλλει στον διαπολιτισμικό διάλογο καθώς και στη συμβολή της κουλτούρας και της τέχνης στην κατανόηση ανάμεσα στους λαούς. Τέσσερεις νέες συναντήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες και θα αφορούν τα εξής: τον διαπολιτισμικό διάλογο στο χώρο εργασίας, την πολυγλωσσία, την εκπαίδευση και, τέλος, τον ρόλο των μαζικών μέσων επικοινωνίας.

Οι παραπάνω συζητήσεις είναι ανοιχτές σε όλους. Μπορείτε και σεις να λάβετε μέρος σ' αυτές ή να διατυπώσετε την άποψή σας σε ένα διαδικτυακό φόρουμ μία βδομάδα πριν και μία βδομάδα μετά την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου σας δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχετε στη διαμόρφωση μιας «καλύτερης συμβίωσης». Εκτός από τις δημόσιες συζητήσεις, κατά τη διάρκεια του 2008 θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις με επίκεντρο τους νέους, τον πολιτισμό ή τη συμμετοχή στα κοινά, ενώ θα υλοποιηθούν σχέδια εθνικής δράσης από κάθε χώρα της ΕΕ.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι