Navigacijska pot

Smo Evropejci pripravljeni na globalizacijo? - 11/04/2008

Devet dojenčkov v stajicah

„Da, smo,“ pravi najnovejše poročilo o družbenem vplivu vedno večjega povezovanja EU s svetom.

Poročilo o globalizaciji English , ki ga je pripravil Center za evropske politične vede (CEPS) iz Bruslja, ugotavlja, da je strah za evropski socialni model z njegovo visoko stopnjo socialne varnosti neutemeljen.

Globalizacija ustvarja nove možnosti za gospodarsko rast in razvoj, vendar številne evropske prebivalce skrbijo njene negativne družbene posledice. Raziskava ni dala nobenega prepričljivega dokaza, da bi globalizacija pomenila zmanjševanje socialne varnosti in da bi evropski družbi preprečevala obrambo socialne pravičnosti in enakosti.

Poročilo pa vseeno opozarja, da se je treba hitreje prilagajati spremenljivim gospodarskim razmeram. Potrebujemo tudi nove zamisli o vlogi socialne politike pri odzivanju na nove vire konkurence – najsi so ti posledica tehnološkega razvoja ali drugih učinkov globalizacije.

Socialna politika mora ukrepati na številnih področjih, zato se je Evropska komisija odločila, da 16. aprila organizira konferenco DeutschEnglishfrançaiso družbenem vplivu globalizacije in možnostih za strateški odziv nanj. Med udeleženci konference bodo evropski voditelji, ministri za družino in socialne zadeve ter eden od avtorjev raziskave.

Konferenca bo Evropski komisiji pomagala tudi pri pripravi prenovljene socialne agende EU DeutschEnglishfrançais, ki naj bi jo sprejeli še pred poletjem.

Vodnik po politikah EU na področju zaposlovanja in socialnih zadev

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave