Navigációs útvonal

Globalizáció ÉS szociális védelem? - 11/04/2008

Kiságyban ülő, fekvő, illetve álló kisbabák

A globalizáció társadalmi hatásait áttekintő legújabb tanulmány szerint az európai szociális rendszerek meg tudnak birkózni az elmélyülő világgazdasági integrációban rejlő kihívásokkal.

Sokan tartanak attól, hogy hosszú távon nem lehet fenntartani a magas szintű védelmet biztosító európai szociális modellt. Az Európai Politikatudományi Központ nemrégiben közzétett jelentése English arra enged következtetni, hogy ezek a félelmek alaptalanok.

A globalizáció számos területen megnyitotta az utat a gazdasági növekedés és a társadalmi fejlődés előtt, mégis sok európai polgár tart attól, hogy a folyamat szociális téren visszalépést hoz. A most közzétett tanulmány megállapításai értelmében azonban nem támasztja alá meggyőző bizonyíték azt az elméletet, mely szerint a globalizációs versenyfutás feltétlenül lefelé húzó spirálba juttatja a szociálpolitikát, és aláássa az európai országok társadalmi igazságosság és egyenlőség iránti elkötelezettségét.

A jelentés azonban figyelmeztet arra, hogy gyorsabban kell alkalmazkodnunk a gazdasági „hullámveréshez”, és újra kell gondolnunk, milyen szerep háruljon a szociálpolitikára az új versenyhelyzetekhez való alkalmazkodás során. E tekintetben lényegtelen, hogy a változások a technológiai fejlődésre vagy a globalizáció más hatásaira vezethetők-e vissza.

A szociálpolitika összetett feladatainak áttekintése céljából az Európai Bizottság április 16-án nagyszabású konferenciát DeutschEnglishfrançais rendez, melynek résztvevői megvitatják a globalizáció társadalmi hatásait, és megvizsgálják, milyen szakpolitikai intézkedések révén lehet megoldást találni a felmerülő kérdésekre, problémákra. A találkozón vezető európai politikusok, köztük szociális és családügyi miniszterek mellett a tanulmány egyik szerzője is jelen lesz.

A rendezvény fontos állomását jelenti az európai szociálpolitikai menetrend DeutschEnglishfrançais megújítását célzó törekvéseknek. A dokumentum elfogadására a tervek szerint még a nyár előtt sor kerül.

Útmutató az EU foglalkoztatás- és szociálpolitikájához

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek