Навигационна пътека

Готови ли са европейците за глобализацията? - 11/04/2008

Девет бебета в креватчета

„Да“, твърди най-новият доклад за социалното въздействие на нарастващата икономическа интеграция на ЕС с външния свят.

Опасенията, че „европейският социален модел“ с високото си ниво на социална защита вече не може да бъде поддържан, изглеждат неоснователни, се посочва в доклад за глобализацията English от Центъра за европейски политически проучвания.

Въпреки че глобализацията създаде възможности за растеж и развитие, много европейци се боят от негативното ѝ социално въздействие. Проучването обаче не открива категорично доказателство, че глобализацията неизбежно води до упадък на социалната политика или че е пречка за способността на европейското общество да изпълнява ангажиментите си по отношение на социалната политика и равенството.

Въпреки това то предупреждава за необходимост от по-бързо адаптиране към променящите се икономически тенденции и ново мислене за ролята на социалната политика при адаптирането към новите източници на конкуренция – независимо дали тя се дължи на технологични промени или на другите последици от глобализацията.

Социалната политика играе няколко роли за посрещане на това предизвикателство, затова Комисията реши да проведе важна конференцияDeutschEnglishfrançaisна 16 април, на която ще се обсъдят социалното въздействие на глобализацията и политическите възможности за справяне с него. Сред участниците ще бъдат европейски лидери, министри по семейните и социалните въпроси и един от авторите на проучването.

Проявата ще помогне на Комисията да се подготви за приемането преди лятото на обновена социална програма на ЕС DeutschEnglishfrançais.

Въведение в политиката за заетост/социалната политика на ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки