Навигационна пътека

Condoleezza Rice

Пълно равенство между половете все още не е постигнато.

Всяка година Международният ден на жената English обръща внимание на една от най-крещящите несправедливости на нашето време: твърде малко жени заемат ръководни постове в политиката и бизнеса. Това показва докладът за равенството между жените и мъжете DeutschEnglishfrançais , публикуван тази седмица от Европейската комисия.

Въпреки някои положителни промени в последно време, жените като цяло остават малцинство по високите етажи на властта: в Европа по-малко от една четвърт от депутатите и по-малко от една трета от ръководните кадри в предприятията са жени. Ето защо Европейският съюз активно насърчава равенството между половете DeutschEnglishfrançais чрез действия за осигуряване на равни възможности и за борба с всички форми на дискриминация между жените и мъжете, като например разликата в заплатите.

Освен това до края на годината Комисията планира създаването на европейска мрежа на жените на стратегически постове с цел увеличаване на равенството и стимулиране на обмена на добри практики между 27-те държави членки.

Две конференции хвърлят светлина върху незаменимата роля на жените във всички обществени сфери:

  • международната конференция за ролята на жените в стабилизирането на един несигурен свят English на 6 март събира над 50 жени ръководители от цял свят, включително държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс , на дебат за сигурността и еманципацията на жените;
  • а конференцията „Излезте от сянката – използвайте възможностите“ English поставя под въпрос клишето, че професиите в областта на информатиката са подходящи само за мъже.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки