Navigacijska pot

Svetla prihodnost za trg dela EU - 22/02/2008

Zaposleni v pisarni ploskajo

Zaradi učinka nacionalnih reform naj bi se v EU odprla številna nova delovna mesta in brezposelnost zmanjšala, toda težave mladih ostajajo.

Zadnje poročilo o zaposlovanju DeutschEnglishfrançais, ki ga je pripravila Evropska komisija, vsebuje pozitivne napovedi: poleg že ustvarjenih 6,5 milijona novih delovnih mest iz zadnjih dveh let naj bi v EU do leta 2009 odprli še 5 milijonov novih delovnih mest. Stopnja brezposelnosti naj bi letos padla pod 7 %, s čimer bi se število brezposelnih zmanjšalo na najnižjo raven od sredine 80. let prejšnjega stoletja.

„Nedavne reforme trga dela že kažejo rezultate,“ je povedal evropski komisar za zaposlovanje Vladimír Špidla. „Strukturna brezposelnost se je od leta 2004 zmanjšala za tretjino, stopnja zaposlenosti v EU, ki trenutno znaša 66 %, pa je zelo blizu skupnemu cilju 70 %.“

Polovica držav članic EU (leta 2006 jih je bila le peščica) si zdaj dejavno prizadeva za večjo prožnost trga dela in hkrati večjo varnost zaposlitve. Pristop „prožne varnosti“ temelji na boljšemu odzivanju trgov dela na globalizacijo, zmanjševanju strukturne brezposelnosti in lajšanju prehoda na bolj odprt trg dela.

Čeprav je zaposlenost žensk in starejših višja, brezposelnost mladih še naprej pesti številne države članice – povprečna stopnja brezposelnosti pri mladih je 17,4 %. Brezposelnost pri mladih je tako več kot dvakrat višja od povprečne stopnje pri celotni delovni sili.

Eden od razlogov je tudi, da skoraj eden od šestih mladih ne dokonča šolanja. Evropska komisija za zmanjšanje tega deleža priporoča naložbe v izobraževanje in usposabljanje.

Evropska komisija bo 25. februarja predstavila tudi poročilo o napredku na področju socialne varnosti in socialne vključenosti DeutschEnglishfrançais .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave