Cale de navigare

Perspective optimiste pentru piaţa europeană a muncii - 22/02/2008

Salariați aplaudând

Milioane de noi locuri de muncă şi o rată a şomajului mai scăzută – acestea sunt efectele aşteptate în urma punerii în aplicare a reformelor naţionale. Totuşi, şomajul în rândul tinerilor se menţine la un nivel îngrijorător.

Ultimul raport privind ocuparea forţei de muncă întocmit de Comisia Europeană DeutschEnglishfrançais prezintă o imagine încurajatoare: în ultimii doi ani, au fost create aproximativ 6,5 milioane de locuri de muncă şi se prevede crearea altor 5 milioane până în anul 2009. De asemenea, anul acesta se aşteaptă o diminuare sub 7% a ratei şomajului, cel mai scăzut nivel atins de la mijlocul anilor '80.

„Reformele recente de pe piaţa forţei de muncă au început să dea rezultate”, a declarat Vladimír Špidla, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska. „Şomajul structural a scăzut cu o treime din 2004 şi rata de ocupare a forţei de muncă din UE, în prezent de 66%, s-a apropiat mai mult de procentul de 70%, care reprezintă obiectivul nostru global.”

Dacă în anul 2006 doar câteva ţări ale Uniunii erau preocupate de acest aspect, astăzi jumătate dintre acestea se străduiesc să introducă o mai mare flexibilitate pe piaţa muncii, acordând, în acelaşi timp, o mai mare atenţie siguranţei locurilor de muncă. Politica privind „flexecuritatea” îşi propune să adapteze piaţa muncii la schimbările provocate de globalizare, să reducă şomajul structural şi să faciliteze tranziţia către o piaţă a muncii mai deschisă.

Deşi încadrarea în muncă a femeilor şi persoanelor în vârstă a înregistrat progrese, şomajul în rândul tinerilor rămâne îngrijorător, cu o rată medie de 17,4%. Acest aspect constituie o preocupare constantă pentru multe dintre statele membre, având în vedere că tinerii sunt de două ori mai expuşi la şomaj decât celelalte categorii de lucrători.

Această stare de lucruri se explică parţial prin faptul că aproape unul din şase tineri renunţă la studii prea devreme.  UE se străduieşte să reducă acest număr, recomandând realizarea mai multor investiţii în domeniul educaţiei şi formării pentru creşterea gradului de instruire.

Un alt raport, privind protecţia socială şi incluziunea socială DeutschEnglishfrançais, este prevăzut pentru 25 februarie.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile