Kruimelpad

Toekomst EU-banenmarkt rooskleurig - 22/02/2008

Applaudisserend kantoorpersoneel

Miljoenen nieuwe banen en minder werkloosheid, dat is de verwachting nu de nationale hervormingen hun vruchten beginnen af te werpen. Maar jongeren vallen nog steeds buiten de boot.

Het laatste werkgelegenheidsrapport van de Commissie DeutschEnglishfrançais schetst een rooskleurige toekomst. Tot eind 2009 komen er in de EU 5 miljoen nieuwe banen bij en dat terwijl de werkgelegenheid in de afgelopen twee jaar al met 6,5 miljoen is gegroeid. De werkloosheid duikt dit jaar vermoedelijk onder de 7%, waardoor ze op het laagste niveau komt sinds midden jaren tachtig.

"De recente hervormingen van de arbeidsmarkt beginnen effect te sorteren", zegt EU-commissaris voor werkgelegenheid Vladimir Špidla. "De structurele werkloosheid is met een derde gedaald sinds 2004 en de arbeidsparticipatie in de EU is met 66% al hard op weg naar de algemene doelstelling van 70%."

De helft van de EU-landen (tegenover niet meer dan een handvol in 2006) proberen nu actief de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te verhogen maar tegelijk ook meer werkzekerheid te bieden. Het doel van deze zogenaamde "flexicurity" is de arbeidsmarkt beter te laten inspelen op de globalisering, de structurele werkloosheid te verlagen en de overgang naar een open arbeidsmarkt te vergemakkelijken.

Er zijn nu meer vrouwen en ouderen aan de slag dan voorheen, maar dat betekent niet dat alle problemen zijn opgelost. Vooral de jeugd komt er met een werkloosheidscijfer van 17,4% bekaaid van af. Voor veel EU-landen is dat een groot probleem, omdat jongeren nog steeds ruim dubbel zoveel kans lopen werkloos te zijn dan gemiddeld.

Een van de oorzaken is dat bijna een op zes jongeren voortijdig van school gaat. De EU probeert hier wat aan te doen door aan te dringen op meer geld voor onderwijs en opleiding om de slaagkansen in het onderwijs te verhogen.

Op 25 februari verschijnt opnieuw een voortgangsrapport, nu over welvaart en sociale integratie DeutschEnglishfrançais .

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links