Navigációs útvonal

Kedvező munkaerő-piaci kilátások az EU‑ban - 22/02/2008

Tapsoló irodai alkalmazottak

A nemzeti reformok hatására a közeljövőben új munkahelyek milliói jönnek létre az EU‑ban, és csökken a munkanélküliség. A fiatalkori munkanélküliség azonban továbbra is súlyos problémát jelent.

A Bizottság legutóbbi foglalkoztatási jelentése DeutschEnglishfrançais biztató képet mutat az EU munkaerőpiacáról. A jelentés szerint 2009‑ig további 5 millió új állás jön létre az elmúlt két évben keletkezett 6,5 millió munkahelyen felül. A munkanélküliség idén várhatóan 7% alá esik – ez a legalacsonyabb érték az 1980‑as évek közepe óta.

„A közelmúltban hozott munkaerő-piaci reformok kezdik éreztetni hatásukat” – hangoztatta a jelentés kapcsán Vladimír Špidla, az EU foglalkoztatási biztosa. „A strukturális munkanélküliség aránya 2004 óta egyharmaddal csökkent, és az EU foglalkoztatási rátája, amely jelenleg 66%, erősen közelít a 70%-os célkitűzésünkhöz.”

Míg 2006‑ban egy kézen meg lehetett számolni azokat a tagországokat, amelyek hathatós intézkedésekkel igyekeztek a foglalkoztatási biztonság mellett a munkaerőpiac rugalmasságát is elősegíteni, ez ma már a tagállamok feléről elmondható. A „rugalmas biztonság” névvel illetett megközelítésmód célja, hogy a globalizáció miatt gyorsan változó gazdasági környezetben javítsa a munkaerőpiac alkalmazkodóképességét, csökkentse a strukturális munkanélküliséget, és megkönnyítse az átmenetet egy nyitottabb munkaerőpiac felé.

Jóllehet a nők és az idősebb korosztályba tartozók foglalkoztatottsága javult, sok tagország számára szűnni nem akaró gondot jelent, hogy a fiatalok körében továbbra is magas, átlagosan 17,4%‑os a munkanélküliség. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok között kétszer annyi a munkanélküli, mint az aktív korú népesség egészét tekintve.

A probléma okai között említhető, hogy a fiatalok csaknem egyhatoda nem fejezi be az iskolát.  Az Unió arra törekszik, hogy az iskolai lemorzsolódást visszaszorítsa, ennek érdekében pedig az oktatásra és képzésre fordított összegek növelését javasolja.

A Bizottság szociális védelemről és társadalmi integrációról szóló éves jelentése DeutschEnglishfrançais február 25‑én jelenik meg.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek