Navigointipolku

Työmarkkinanäkymät suotuisat - 22/02/2008

Salillinen taputtavia toimistotyöntekijöitä

EU:hun ennustetaan miljoonia uusia työpaikkoja ja työttömyyden odotetaan laskevan, kun EU-maiden uudistusohjelmat alkavat tuottaa hedelmää. Keskimäärin 17,4 prosentin nuorisotyöttömyysaste on kuitenkin edelleen vakava ongelma monissa jäsenmaissa.

Komission uuden työllisyysraportin DeutschEnglishfrançais mukaan kahden viime vuoden aikana luotiin lähes 6,5 miljoonaa uutta työpaikkaa. Vuoteen 2009 mennessä niitä ennustetaan syntyvän vielä 5 miljoonaa. Työttömyyden odotetaan laskevan tänä vuonna alle 7 prosentin eli alimmilleen sitten 1980-luvun puolivälin.

”Hiljattaiset työmarkkinauudistukset alkavat vaikuttaa”, toteaa EU:n työllisyyskomissaari Vladimír Špidla. ”Rakennetyöttömyys on vähentynyt kolmanneksella vuodesta 2004, ja EU:n työllisyysaste, joka tällä hetkellä on 66 prosenttia, on nyt paljon lähempänä 70 prosentin kokonaistavoitetta.”

Puolet EU-maista pyrkii nyt aktiivisesti edistämään järjestelmiä, joissa työmarkkinoiden entistä suurempi joustavuus ja työllisyysturva ovat tasapainossa. Vielä vuonna 2006 tällaisia maita oli vain muutama. Joustoturvamallin avulla työmarkkinoilla pystytään entistä paremmin vastaamaan globalisaatiosta aiheutuviin muutoksiin. Malli auttaa myös vähentämään rakenteellista työttömyyttä ja helpottaa siirtymistä entistä avoimempiin työmarkkinoihin.

Vaikka naisten ja iäkkäiden työntekijöiden työllisyys onkin kasvanut, keskimäärin 17,4 prosentin nuorisotyöttömyysaste on edelleen vakava ongelma. Nuorisotyöttömyys vaivaa useita EU-maita, ja kaiken kaikkiaan nuoret ovat yli kaksi kertaa alttiimpia työttömyydelle kuin muu työvoima.

Ongelmaa pahentaa se, että lähes yksi kuudesta nuoresta EU:ssa lopettaa koulunkäynnin liian aikaisin. EU pyrkii vähentämään koulujärjestelmän ulkopuolelle jääneiden määrää. Jäsenmaiden olisikin lisättävä investointeja nuorten koulutustason kohottamiseksi.

Hyvinvointia ja sosiaalista osallisuutta DeutschEnglishfrançais koskeva komission työllisyys- ja sosiaaliasioiden pääosaston kertomus julkistetaan 25.2.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä