Διαδρομή πλοήγησης

Ευοίωνες οι προοπτικές για την αγορά εργασίας της ΕΕ - 22/02/2008

Υπάλληλοι χειροκροτούν

Εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας αναμένονται ως αποτέλεσμα των εθνικών μεταρρυθμίσεων· όμως η ανεργία των νέων παραμένει ανησυχητική.

Η τελευταία έκθεση της Επιτροπής για την απασχόληση DeutschEnglishfrançais δίνει μια ενθαρρυντική εικόνα, προβλέποντας 5 επιπλέον εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ μέχρι το 2009, πέραν των 6,5 εκατ. που δημιουργήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος κάτω από το 7%, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων θα φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα της δεκαετίας του '80.

“Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Απασχόλησης Βλαντιμίρ Σπίντλα. “Η διαρθρωτική ανεργία μειώθηκε κατά ένα τρίτο από το 2004, ενώ το σημερινό ποσοστό απασχόλησης, που ανέρχεται σε 66%, βρίσκεται πολύ κοντά στο συνολικό στόχο του 70%.”

Οι μισές από τις χώρες της ΕΕ (σε σύγκριση με έναν πολύ μικρό αριθμό χωρών το 2006) καταβάλλουν σήμερα πολλές προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ασφάλεια στην απασχόληση. Η πολιτική της λεγόμενης “ευελισφάλειας” σκοπό έχει να βοηθήσει τις αγορές εργασίας να προσαρμοστούν στις εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης, να μειώσει τη διαρθρωτική ανεργία και να διευκολύνει τη μετάβαση σε μια πιο ανοιχτή αγορά εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά απασχόλησης για τις γυναίκες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η ανεργία των νέων παραμένει ανησυχητική, με μέσο ποσοστό17,4%. Αυτό προβληματίζει πολλές χώρες της ΕΕ, δεδομένου ότι οι οι νέοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανεργίας σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων.

Μία από τις αιτίες του προβλήματος είναι ότι ένας σχεδόν στους έξι νέους εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο. Για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, η ΕΕ προωθεί την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, ώστε να βελτιωθεί το μορφωτικό επίπεδο των νέων.

Στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται νέα έκθεση προόδου για την κοινωνική προστασία και κοινωνική ενσωμάτωση DeutschEnglishfrançais.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι