Навигационна пътека

Розово бъдеще за трудовия пазар в ЕС - 22/02/2008

Ръкопляскащи служители

Очакват се милиони нови работни места и намаляване на безработицата, тъй като националните реформи започват да дават резултат, но младите хора все още са губещи.

Последният доклад на Комисията за заетостта DeutschEnglishfrançais рисува окуражаваща картина, прогнозирайки 5 млн. нови работни места в ЕС до 2009 г., освен създадените през последните две години 6,5 млн. Очаква се безработицата да спадне до под 7 % през тази година, като по този начин броят на безработните ще достигне най-ниското ниво от средата на 80-те години.

„Неотдавнашните реформи на трудовия пазар започват да дават резултат“, заяви комисарят по трудовата заетост češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska Владимир Шпидла. „Структурната безработица спадна с една трета от 2004 г., а нивото на заетост в ЕС, което сега е 66 %, се доближи още повече до целта от 70 %“.

Половината страни от ЕС (в сравнение с едва няколко през 2006 г.) в момента работят активно за постигане на по-голяма гъвкавост на трудовия пазар, съчетана с по-голяма сигурност на работните места. Подходът на „гъвкава сигурност“ цели трудовите пазари да се съобразяват повече с глобализацията, да се намали структурната безработица и да се улесни преминаването към по-отворен трудов пазар.

Въпреки че повече жени и възрастни хора работят в сравнение с преди, проблемите остават, като средната безработицата сред младежите е 17,4 %. Това е постоянен повод за тревога за много страни от ЕС, тъй като вероятността да останат без работа е над два пъти по-голяма за младите хора, отколкото за работната ръка като цяло.

Част от проблема е, че близо един на всеки шестима младежи напуска училище преждевременно. ЕС се опитва да намали тази бройка, като препоръчва увеличаване на инвестициите в образованието и обучението за повишаване на нивото на знанията.

На 25 февруари се очаква още един доклад за напредъка – на благосъстоянието и социалното приобщаване DeutschEnglishfrançais .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки