Навигационна пътека

Заслужени пенсии за всички - 22/01/2008

Две възрастни жени, седящи на пейка

В някои страни от ЕС работещите рискуват да изгубят пенсионните права, които са натрупали, ако сменят работата си или се преместят в друга държава.

Някои схеми за допълнителна пенсия задължават работещите да плащат вноски в продължение на повече от две години, за да имат право на пенсия. Подобни дългосрочни схеми са неизгодни за голям брой трудещи се в Европа, средно 40 % от които се задържат по-малко от пет години на една и съща работа. Това сочат две независими изследвания DeutschEnglishfrançais, публикувани от Европейската комисия на 22 януари.

Загубата на пенсионни права е истинско препятствие пред свободното движение на работещите DeutschEnglishfrançais. Ето защо Комисията иска да подобри преносимостта на пенсионните права DeutschEnglishfrançais на мобилните европейци чрез законодателно предложение, което словенското председателство възнамерява да прокара по време на своя мандат.

Застаряването на населението и устойчивостта на пенсионните системи са два големи проблема, с които Европа ще се сблъска през следващите десетилетия. Европейският съюз насърчава държавите-членки да реформират своите пенсионни системи в три основни насоки:

  • гарантиране на адекватни пенсии за всички и борба с бедността на възрастните хора;
  • гарантиране на финансовата устойчивост на пенсионните режими DeutschEnglishfrançais;
  • приспособяване към демографските промени.

Повече информация за европейската инициатива в областта на пенсиите DeutschEnglishfrançais.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки