Cale de navigare

Previziunile economice pentru UE indică o redresare - 05/05/2014

Bancnote euro sub formă de săgeți, orientate în sus și în jos

Perspectivele economice ale UE se consolidează. Principalii indicatori evidențiază o creștere a PIB-ului în viitorul apropiat, iar condițiile pentru o redresare susținută pe termen mediu se îmbunătățesc.

Principalii indicatori confirmă redresarea  

De la ultimele previziuni economice de iarnă ale Comisiei, se constată o redresare lejeră, dar constantă în UE și în zona euro. După o creștere a PIB-ului real de 1,6% în UE și de 1,2% în zona euro în anul 2014, se preconizează că activitatea economică se va accelera în 2015 (2% și, respectiv, 1,7%). Vor continua să existe diferențe, însă se va reduce decalajul dintre țările cu cele mai bune rezultate și cele care se confruntă în continuare cu dificultăți. În 2015, toate economiile țărilor UE ar trebui să înregistreze din nou creșteri.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Redresarea a început să se facă simțită. Deficitele au scăzut, investițiile au crescut substanțial și, mai ales, a început să se îmbunătățească situația pe piața muncii. Eforturile susținute depuse de statele membre și de UE în favoarea reformării produc rezultate. Această schimbare structurală la care asistăm îmi amintește de adaptarea profundă prin care au trecut economiile țărilor din Europa centrală și de est în anii 1990 și în perioada următoare, în contextul procesului de aderare la UE, care a avut loc în urmă cu exact 10 ani. Experiența lor arată cât de important este să se adopte reforme structurale din timp și să se persevereze pe această cale, indiferent de provocările care se pot ivi pe parcurs. În acest spirit, nu trebuie să ne diminuăm eforturile de a crea mai multe locuri de muncă pentru cetățenii europeni și de a ne consolida potențialul de creștere.”

Șomaj 

Situația de pe piața forței de muncă a început să se îmbunătățească în 2013. Cu toate acestea, ținând cont de creșterea economică redusă din prezent și de faptul că, în general, piața muncii reacționează cu întârziere la evoluția economiei, pe termen scurt, ne așteptăm la o evoluție modestă în materie de creare de locuri de muncă. 

Șomajul în zona euro și în UE ar trebui să scadă ușor în acest an. În 2015, rata șomajului ar trebui să se ridice la 10,1% în UE și la 11,4% în zona euro. Se vor menține diferențe semnificative între țările UE în perioada care face obiectul previziunilor (4,8% în Austria și 26% în Grecia, în acest an.)

Inflație

Se estimează că inflația va rămâne scăzută pentru o anumită perioadă de timp. Factorii favorizanți sunt: scăderea prețurilor la produsele de bază, aprecierea continuă a monedei euro, cererea scăzută și o îmbunătățire a competitivității în țările vulnerabile din UE. 

În 2015, nivelul inflației va crește ușor la circa 1,2% în zona euro și 1,5% în UE, față de 0,8% și, respectiv, 1% în 2014.  

Finanțele publice 

În perioada 2011-2013, în multe state membre ale UE au fost aplicate măsuri de reducere substanțială a cheltuielilor publice. Datorită acestor eforturi și pe fondul îmbunătățirii condițiilor, orientarea politicii bugetare a devenit acum mai degrabă neutră.

În 2014, se preconizează că deficitul bugetar va rămâne la circa 2,5% din PIB în UE și în zona euro. În acest an, se estimează că ponderea datoriei în PIB va atinge un nivel maxim de aproximativ 90% (96% în zona euro), înainte de a intra într-o tendință de scădere, începând din 2015.

Comunicat de presă - previziunile de primăvară (2014)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile