Navigációs útvonal

Uniós gazdasági előrejelzés: egyre biztatóbbak a növekedési kilátások - 05/05/2014

Felfelé, illetve lefelé mutató nyilat formáló euróbankjegyek

Erősödőben van az uniós gazdaság. A GDP-re vonatkozó adatok rövid és közép távon egyaránt derűlátásra adnak okot.

Minden fő mutatószám arra enged következtetni, hogy az európai gazdaság magára talált, és fokozatosan élénkül  

A Bizottság legutóbbi, téli előrejelzése óta az EU-ban és azon belül az euróövezetben is csekély mértékben, de folyamatosan élénkült a gazdaság. Idén az év végéig a reál bruttó hazai termék (GDP) az EU egészében 1,6%-kal, az euróövezet országaiban pedig 1,2%-kal fog nőni az előrejelzések szerint. 2015-re 2, illetve 1,7%-os növekedést prognosztizálnak a szakértők. Jóllehet az egyes tagállamokat tekintve a növekedés üteme továbbra sem lesz egységes, az élen járók és a sereghajtók közötti különbségek csökkenni fognak. 2015-ben a gazdaság várhatóan az összes uniós országban újra növekedési pályára fog állni.

Siim Kallas, a Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „A gazdaság az élénkülés útjára lépett. A hiányok csökkenőben vannak, a beruházások növekedésnek indultak, és ami ennél is fontosabb, a foglalkoztatásban is javulás érzékelhető. A tagállamok és az EU által tett tartós erőfeszítések végre meghozták a gyümölcsüket. A jelenlegi szerkezetváltás azokra a mélyreható gazdasági átalakításokra emlékeztet engem, amelyeken a közép- és kelet-európai országok mentek keresztül a kilencvenes években és az ezredforduló után, a 10 évvel ezelőtti csatlakozásukat megelőző időszakban. Ezeknek az országoknak a tapasztalata rávilágít arra, hogy mennyire fontos a szerkezeti reformokat idejében megkezdeni, illetve a reformokat töretlen elkötelezettséggel véghez vinni, bármilyen kihívásokkal kell is eközben szembenézni. Ennek szellemében folytatnunk kell a kijelölt utat, hogy újabb munkahelyeket teremtsünk az európai polgárok számára és fokozzuk a növekedési potenciált.”

Munkanélküliség 

A munkaerőpiacon is javulni kezdett a helyzet 2013-ban. Mivel azonban a gazdaság ezidáig csak kismértékben bővült, és a gazdasági felépülés hatásai a foglalkoztatásban jellemzően csak késve jelentkeznek, rövid távon várhatóan kevés új munkahely fog létesülni. 

Az előrejelzés szerint a munkanélküliség idén némelyest csökken mind az euróövezetben, mind az EU egészében. 2015-ben az állástalanoknak a munkaképes korú lakosságban kitett aránya az EU-ban 10,1% lesz, az eurózónában pedig 11,4%. Ebben a tekintetben a jövőben is számottevő eltérés lesz tapasztalható az egyes tagállamok között: míg Ausztriában mindössze 4,8%-os lesz a munkanélküliség, Görögországban 26%-kal kell számolni az idén.

Infláció

Az infláció minden jel szerint alacsony marad az elkövetkező időszakban. Ez a csökkenő nyersanyagárakra, az euróárfolyam folyamatos erősödésére, a lanyha keresletre, valamint a kiszolgáltatott helyzetben lévő tagállamok javuló versenyképességére vezethető vissza. 

2014-ben az euróövezetben 0,8%-os inflációra, az EU egészében pedig 1%-ra számíthatunk. 2015-ben az előrejelzések szerint valamelyest nagyobb mértékben, 1,2%-kal, illetve 1,5%-kal fognak növekedni a fogyasztói árak. 

Államháztartás 

2011 és 2013 között sok EU-országban jelentősen sikerült javítani az államháztartás mérlegén. Ezeknek az erőfeszítéseknek és a javuló gazdasági feltételeknek köszönhetően a tagállamok költségvetési politikái a megszorító intézkedéseket követően semlegesebb irányba mozdultak el.

2014-ben a költségvetési hiány várhatóan a GDP 2,5%-a körül alakul majd az euróövezetet és az EU egészét tekintve egyaránt. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 90% körül fog tetőzni az idén (96%-on az eurózónában), majd 2015-től csökkenésre van kilátás.

Sajtóközlemény: a 2014-es tavaszi előrejelzés

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek