Navigacijska pot

Gospodarska napoved EU – okrevanje gospodarstva vse močnejše - 25/02/2014

Grafikon in evrski kovanci ©iStock

V večini držav EU gospodarstvo znova oživlja, čeprav ne povsod enako močno in hitro. Toda zaradi dolga in fiskalne konsolidacije, zapuščine finančne krize, bo gospodarska obnova še nekaj časa krhka.

Vsi glavni kazalci kažejo na okrevanje gospodarstva

Od zadnje napovedi, ki jo je Evropska komisija objavila lansko jesen, so se obeti izboljšali tako za Unijo kot za evrsko območje. V celotni EU naj bi rast BDP letos znašala 1,5 %, leta 2015 pa 2 % (0,1 % leta 2013). Pričakovana rast za evrsko območje je nekoliko nižja, leta 2014 naj bi znašala 1,2 %, prihodnje leto 1,8 %.

Gospodarsko okrevanje naj bi letos zajelo vso EU in se počasi okrepilo tudi v ranljivejših državah na obrobju evrskega območja. Razlike v rasti bodo sicer še vedno opazne, vendar se bo zmanjšal prepad med državami z najvišjo gospodarsko rastjo in državami, ki se še spopadajo s težavami. Po napovedih naj bi negativno stopnjo rasti leta 2014 beležila samo Slovenija in Ciper, leta 2015 pa naj bi se gospodarska rast povečala v vseh državah EU.

Podpredsednik Evropske komisije Olli Rehn, ki je pristojen za ekonomske in monetarne zadeve ter evro, je dejal: „Po prvih začetkih gospodarske rasti sredi lanskega leta zdaj gospodarstvo okreva povsod v Evropi. Močnejše domače povpraševanje naj bi letos spodbudilo bolj uravnoteženo in trajnostno gospodarsko rast. Odpravljanje gospodarskih neravnovesij v EU se nadaljuje, zunanja gospodarska konkurenčnost se izboljšuje, predvsem v najbolj ranljivih državah. Najhujše je verjetno za nami, toda to ne pomeni, da smo lahko zadovoljni, saj je gospodarska rast še vedno skromna. Da si bo gospodarstvo res opomoglo in znova začelo odpirati nova delovna mesta, moramo ekonomsko reformo speljati do konca.‟

Brezposelnost

Leta 2014 in 2015 se bodo gibanja na trgu dela le nekoliko izboljšala. Trg dela namreč vedno nekoliko zaostaja za gospodarskim okrevanjem, in gospodarska aktivnost v EU je na splošno še zelo šibka.

Stopnja brezposelnosti se bo letos stabilizirala. Leta 2015 naj bi se nekoliko zmanjšala, tako da bi v EU znašala 10,4 % in v evrskem območju 11,7 %. Toda razlike med državami bodo letos precejšnje: brezposelnost v Avstriji bo po ocenah 4,8-odstotna, v Grčiji 26-odstotna.

Inflacija

Leta 2013 se je stopnja inflacije občutno zmanjšala, predvsem zaradi padca cen energije in surovin, šibkega povpraševanja in povečanja vrednosti evra. Inflacija potrošniških cen naj bi bila tudi letos še naprej omejena in naj bi znašala 1,2 % v EU ter 1,0 % v evrskem območju.

Javne finance

Javno porabo so po letu 2011 povsod v EU občutno oklestili, toda za večino držav je najhujše zdaj mimo: letos nikjer ne načrtujejo večjega omejevanja javne porabe.

Proračunski primanjkljaj naj bi leta 2014 predvidoma znašal 2,70 % BDP v EU in 2,6 % v evrskem območju. Delež javnega dolga v razmerju do BDP bo leta 2014 znašal 90 % v EU in 96 % v evrskem območju.

Sporočilo za medije: zimska gospodarska napoved

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave