Cale de navigare

Previziunile economice indică o redresare - 25/02/2014

Grafic și monede euro ©iStock

Economia europeană este în curs de redresare, dar ritmul și amploarea procesului diferă de la o țară la alta. Redresarea rămâne încă fragilă, din cauza eforturilor bugetare și a datoriilor rămase din perioada crizei financiare.

Potrivit indicatorilor principali, redresarea continuă

De la previziunile de toamnă, perspectiva economică s-a îmbunătățit atât pentru UE, cât și pentru zona euro. PIB-ul UE a crescut cu 0,1% în 2013 și se estimează că va crește cu 1,5% anul acesta și cu 2% în 2015. Pentru zona euro, creșterea preconizată este ușor mai redusă: cu 1,2% în 2014 și cu 1,8% în anul următor.

Potrivit estimărilor, redresarea economică se va face simțită în toate statele membre în cursul acestui an și va da un impuls țărilor vulnerabile de la periferia zonei euro. Vor continua să existe diferențe, însă se va reduce decalajul dintre țările cu cele mai bune rezultate și cele care se confruntă în continuare cu dificultăți. Se preconizează că, în 2014, doar Ciprul și Slovenia vor mai înregistra o rată anuală negativă de creștere a PIB, iar în 2015, toate economiile țărilor UE vor înregistra din nou creșteri.

Olli Rehn, vicepreședintele Comisiei responsabil cu afaceri economice și monetare și cu moneda euro, a declarat: „De la mijlocul anului trecut, redresarea economiei europene s-a accelerat. Creșterea cererii interne în cursul anului curent ar trebui să favorizeze o creștere economică mai echilibrată și mai durabilă. S-au înregistrat progrese atât în ceea ce privește reechilibrarea economiei, cât și competitivitatea pe plan extern, mai ales în cazul țărilor celor mai vulnerabile. Se pare că ce-a fost mai rău a trecut. Dar nu ne putem culca pe lauri, pentru că semnele redresării sunt încă modeste. Dacă vrem să asigurăm o redresare cu adevărat durabilă și să creăm mai multe locuri de muncă, trebuie să continuăm să aplicăm reforma economică.”

Șomajul

Potrivit estimărilor, condițiile de pe piața forței de muncă nu vor cunoaște progrese semnificative în 2014 și 2015. Aceasta pentru că, în general, piața muncii reacționează cu întârziere la evoluția economiei, dar și pentru că activitățile economice din UE înregistrează o redresare timidă.

Rata șomajului se va stabiliza în cursul acestui an și va scădea ușor începând cu 2015, când se preconizează că va atinge 10,4% în UE și 11,7% în zona euro. Diferențele dintre statele membre vor rămâne majore în această perioadă: pentru anul curent, se estimează că rata șomajului va fi de 4,8% în Austria și de 26% în Grecia.

Inflația

Rata inflației a scăzut mult în 2013, datorită scăderii prețurilor la energie și bunuri de larg consum, a unei cereri reduse și a aprecierii constante a monedei euro. Se pare că nivelul inflației prețurilor de consum va continua să scadă în 2014, până la 1,2% în UE și 1,0% în zona euro.

Finanțele publice

Începând din 2011, cheltuielile publice au scăzut în mod substanțial. Și în acest domeniu, perioada cea mai dificilă pare să fie de domeniul trecutului în majoritatea țărilor. Pentru restul perioadei care face obiectul previziunilor, nu se mai anunță reduceri bugetare.

În 2014, se preconizează că deficitul bugetar va rămâne la 2,7% din PIB în UE și la 2,6% din PIB în zona euro. Potrivit estimărilor, ponderea datoriei în PIB va atinge în cursul acestui an valoarea maximă - 90% în UE și respectiv 96% în zona euro.

Comunicat de presă: Previziunile economice de iarnă

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile