Navigációs útvonal

Uniós gazdasági előrejelzés – egyre határozottabb a fellendülés - 25/02/2014

Grafikon euróérmékkel ©iStock

2013 ősze óta az EU legtöbb országában folytatódott a gazdasági fellendülés, ha nem is azonos ütemben és mértékben. A pénzügyi válság utóhatásaként jelentkező terhekből és költségvetési konszolidációból adódóan viszont az elért növekedés még könnyen a visszájára fordulhat.

A legfőbb gazdasági mutatók mindegyike töretlen javulásról tanúskodik

A legutóbbi, azaz a tavaly őszi előrejelzésekhez képest mind az Unió egészét, mind az euróövezetet tekintve javultak a gazdasági kilátások A 2013. évi 0,1%-os növekedést követően idén várhatóan 1,5%-kal, 2015-ben pedig 2%-kal nő majd az EU GDP-je. Az euróövezetben a GDP-növekedés mértéke ettől némileg elmarad: 2014-ben 1,2%-ra, rá egy évre pedig 1,8%-ra lehet számítani.

A gazdasági fellendülés várhatóan Unió-szerte teret nyer, és az euróövezet perifériáján lévő, sebezhetőbb tagállamokban is egyre érezhetőbbé válik. Jóllehet az egyes tagállamokat tekintve a növekedés üteme továbbra sem lesz egységes, csökkennek majd a különbségek az élen járók és a sereghajtók között. Az előrejelzés szerint 2014-ben csak Ciprus és Szlovénia GDP-je szűkül majd éves szinten, 2015-ben viszont az EU többi tagállamához hasonlóan náluk is újból növekedésnek indul a gazdaság.

Az előrejelzés kapcsán Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős biztosa így nyilatkozott: „Európában egyre határozottabbá válik az a fellendülés, amely a tavalyi év derekán indult gazdasági növekedéstől kezdve érezhető. A belső kereslet idei erősödése várhatóan segíteni fog abban, hogy a növekedés kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb pályára álljon. Európa gazdasági egyensúlyának helyreállítása kedvezően alakul, és javul a külső versenyképesség is, különösen a legnehezebb helyzetben levő országokban. Lehet, hogy a nehezén már túl vagyunk, okunk azonban még nem lehet az elégedettségre, mivel a növekedés mértéke elég szerénynek mondható. A fellendülés kiteljesedése és a munkahelyteremtés előmozdítása érdekében nem szabad letérnünk a gazdasági reformok útjáról.”

Munkanélküliség

A munkaerő-piaci helyzet várhatóan csak kismértékben javul majd 2014-ben és 2015-ben. A kedvező gazdasági folyamatok hatása ugyanis jellemzően kis késéssel mutatkozik csak meg a munkaerőpiacon, a gazdasági tevékenységek élénkülése pedig általában véve mérsékeltnek mondható.

A prognózis szerint idén a munkanélküliségi ráta stabilizálódik az euróövezetben. 2015-ben viszont némileg csökkenni fog a munkanélküliség: az EU egészében 10,4%-ra, az euróövezetben pedig 11,7%-ra. Ebben a tekintetben a jövőben is számottevően eltér majd a helyzet az egyes tagállamokban: míg Ausztriában 4,8%-os munkanélküliség várható, Görögországban 26%-kal kell majd számolni az idén.

Infláció

2013-ban az energia- és nyersanyagárak eséséből, a lanyha keresletből és az euró töretlen felértékeléséből adódóan jelentős mértékben csökkent az inflációs ráta. A fogyasztóiár-infláció iránya várhatóan idén is folytatja mélyrepülését: Az EU egészében 1,2%-on, az euróövezetben pedig 1,0%-on fog tetőzni.

Államháztartás

Az EU-ban 2011 óta számottevően csökkentek a közkiadások. A legtöbb tagállamnak jó esetben már nem kell tovább húznia a nadrágszíjon – az előrejelzés tárgyát képező időszak végéig a tagországok már nem terveznek további jelentős államháztartásbeli megszorításokat.

2014-ben a költségvetési hiány várhatóan a GDP 2,7%-a lesz az EU egészét, 2,6%-a pedig az euróövezetet tekintve. A GDP-arányos adósság az EU-ban 2014-ben 90%-on, az euróöezetben pedig 96%-on fog tetőzni.

Sajtóközlemény: téli gazdasági előrejelzés

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek