Navigacijska pot

Preprečevanje čezmejnih goljufij z DDV - 13/02/2014

S kockami izpisan napis Goljufije in davki, v ozadju razni evrski bankovci © EU

Evropska unija se v boju proti davčnim utajam loteva tudi goljufij z davkom na dodano vrednost in se pri tem nadeja sodelovanja z drugimi državami.

Davek na dodano vrednost se obračunava na prodano blago in storitve in je med glavnimi viri davčnega prihodka države. Državam EU vsako leto prinese več kot 700 milijard evrov.

Toda v Evropski uniji se prav tako vsako leto izgubi skoraj petina potencialnega prihodka iz DDV. Ocenjujejo, da leta 2011 ni bilo plačanih okoli 193 milijard evrov DDV (oziroma 1,5 % BDP), deloma prav zaradi goljufij in utaj DDV.

E-storitve na vrhu seznama

Izjemno veliko naj bi se z DDV goljufalo v razvijajočih se sektorjih mobilne telefonije in e-poslovanja. Gre predvsem za operaterje iz držav zunaj EU, ki pogosto izkoriščajo razlike v davčnih sistemih in nezadostno izmenjavo informacij med državami.

Elektronske storitve, denimo prenos glasbe in videoposnetkov, pogosto ponujajo strežniki in podjetja zunaj EU.

V primerjavi s konvencionalnim poslovanjem je pri spletnih storitvah veliko teže izslediti ponudnika, potrošnike in mesto dostave. Posledično je veliko teže ugotoviti, ali je bil DDV plačan ali ne.

Ekonomske posledice davčnih utaj

Evropska unija išče rešitev v sodelovanju z mednarodnimi partnerji, kar naj bi prineslo učinkovitejše načine v boju proti davčnim goljufijam in tako državam omogočilo, da poberejo zakonite davke in obvarujejo svoje javne finance.

Evropska komisija predlaga začetek uradnih pogajanj z Rusijo in Norveško o boljšem upravnem sodelovanju na področju DDV. Informativne pogovore je opravila tudi s Kanado, Turčijo in Kitajsko.

Med predlaganimi ukrepi so obsežnejša izmenjava podatkov med nacionalnimi davčnimi organi o dejavnostih davkoplačevalcev, vključno z dostopom do nacionalnih podatkovnih zbirk. Države EU že poznajo takšno medsebojno sodelovanje, z največjimi gospodarskimi partnericami EU pa ga še ni.

V vse bolj globaliziranem svetu bi sporazumi o sodelovanju, kakršne želi skleniti EU z Rusijo in Norveško, pripomogli k boljšemu prepoznavanju in iskanju goljufij z DDV ter posledično zmanjšali finančne izgube v državnih blagajnah. Zaradi utajenih davkov imajo pošteni davkoplačevalci še več stroškov, ki se lahko povzpnejo v milijarde evrov.

Sporočilo za medije: Boj proti davčnim utajam DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Pogosta vprašanja: Sodelovanje v boju proti goljufijam z DDV English

Akcijski načrt za boj proti davčnim goljufijam in davčnim utajam

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave