Kruimelpad

Hardere aanpak van internationale btw-fraude - 13/02/2014

De tekst "Fraude en belastingen", met blokjes geschreven, met verschillende eurobankbiljetten op de achtergrond © EU

Om de strijd tegen de belastingfraude op te voeren, gaat de EU de samenwerking op btw-gebied met haar buurlanden verbeteren.

De btw, een belasting op de omzet van goederen en diensten, is een van de belangrijkste bronnen van belastinginkomsten voor de overheid. Zij brengt in de EU jaarlijks meer dan 700 miljard euro in het laatje.

Maar de nationale overheden lopen elk jaar bijna een vijfde van alle potentiële btw-inkomsten mis. In 2011 ging het om een bedrag van 193 miljard euro (1,5% van het bbp). Dat is deels het gevolg van btw-fraude en -ontduiking.

Nadruk op e-diensten

Vooral in de groeiende telecom- en e-dienstensector komt btw-fraude veel voor. Fraudeurs maken handig gebruik van de verschillen in regelingen tussen de EU-landen en het gebrek aan informatie-uitwisseling.

Elektronische diensten, zoals het downloaden van muziek en video, worden vaak geleverd door servers en bedrijven buiten de EU.

Vergeleken met meer traditionele transacties, is het hierbij vaak moeilijker om te bepalen wie de leverancier en de klant zijn en wat de plaats van levering is. Het is dan ook moeilijker te traceren of er btw betaald is of niet.

Beperking van de economische schade van belastingfraude

Door nauwer samen te werken met haar internationale partners, hoopt de EU betere instrumenten te kunnen ontwikkelen om landen te helpen de verschuldigde belastingen te innen en de overheidsfinanciën te beschermen.

De Commissie stelt daarom voor formele onderhandelingen te beginnen met Rusland en Noorwegen over een betere samenwerking op btw-gebied. Ook zijn er verkennende gesprekken geweest met Canada, Turkije en China.

Er liggen onder meer plannen op tafel voor meer informatie-uitwisseling tussen nationale belastingdiensten over de activiteiten van belastingplichtigen en voor toegang tot elkaars databases. Een dergelijke samenwerking bestaat al tussen de EU-landen, maar nog niet met de grootste handelspartners van de EU.

Door de mondialisering van de economie kunnen samenwerkingsovereenkomsten zoals de EU die nu met Rusland en Noorwegen wil sluiten, helpen om btw-fraude op te sporen en aan te pakken. En dat helpt de verliezen voor de schatkist binnen de perken te houden. Het gaat om miljarden euro's per jaar, die nu nog door de eerlijke belastingbetaler moeten worden opgehoest.

Persbericht – Bestrijding van belastingfraude DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Veelgestelde vragen – Samenwerking op het gebied van btw-fraude English

Actieplan voor de strijd tegen belastingfraude en -ontduiking

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links