Navigációs útvonal

Erélyes fellépés a nemzetközi áfacsalás ellen - 13/02/2014

A „csalás” és „adó” szavak angol megfelelői betűkockákból kirakva, a háttérben euróbankjegyekkel © EU

Az áfacsalás ellen vívott ádáz küzdelem részeként az Európai Unió szorosabb együttműködést kezdeményez a szomszédos országokkal

Az áfa – az árukra és szolgáltatásokra kivetett forgalmi adó – az államháztartások egyik legjelentősebb adóbevételi forrása: az Európai Unió országainak évente több mint 700 milliárd euró bevétele származik ebből az adónemből.

A lehetséges áfabevételnek azonban évről évre közel egyötödét nem sikerül behajtani. 2011-ben például a számítások szerint mintegy193 millió eurónyi ( a GDP 1,5%-ának megfelelő összegű) áfabevétel maradt el, ami legalábbis részben az áfacsalásnak és az áfakijátszásnak tudható be.

Az elektronikus szolgáltatások a figyelem középpontjában

Az áfacsalást különösen jelentősre becsülik a távközlés és az elektronikus kereskedelem egyre bővülő ágazatában tevékenykedő nem uniós piaci szereplők körében, a csalók ugyanis előszeretettel használják ki az országok közötti különbségeket és kölcsönös tájékozatlanságot.

Az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások igénybevétele – például zeneszámok és videók letöltése – sokszor olyan szervereken és cégeken keresztül történik, amelyek az Európai Unión kívül működnek.

Ilyen esetben a hagyományosabb gazdasági ügyletekhez képest gyakran nehezebb megállapítani a szolgáltatók és a vásárlók kilétét, valamint a szolgáltatásnyújtás helyszínét. Ezért annak is körülményesebb utánajárni, hogy az érintettek befizették-e az áfát, vagy sem.

Az adókijátszás okozta gazdasági kár mérséklése

Az Európai Unió abban bízik, hogy nemzetközi partnereivel szorosabban együttműködve eredményesebb eszköztárat alakíthat ki az adócsalás ellen, s így az országok sikeresebben tudják majd behajtani az adótartozásokat és védelmezni a közpénzeket.

A megoldás érdekében a Bizottság azt javasolja, hogy Oroszországgal és Norvégiával hivatalos tárgyalások kezdődjenek az áfával kapcsolatos igazgatási együttműködés elmélyítéséről. Kanada, Törökország és Kína már folytatott tájékozódó jellegű megbeszéléseket az Európai Unióval.

A Bizottság intézkedési javaslatai között szerepel például annak ösztönzése, hogy a nemzeti adóhatóságok több adatot osszanak meg egymással az adófizetők tevékenységéről, akár azáltal is, hogy hozzáférést biztosítanak az adatbázisaikhoz. Az uniós tagországok egymással már most is együttműködnek ilyen módon, az Európai Unió fő kereskedelmi partnereivel azonban egyelőre még nem.

A gazdasági globalizáció korában az adócsalás felderítését és visszaszorítását – ezáltal pedig a közpénzek megóvását – várhatóan nagyban előmozdítják az olyan együttműködési megállapodások, mint amilyen az Oroszországgal és Norvégiával szorgalmazott megállapodás. Az adócsalás okozta bevételkiesés maga is növeli az adóterhet, ami a becsületes adófizetőknek évente több millió eurójába kerül.

Sajtóközlemény – Az adócsalás elleni küzdelem DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Gyakran feltett kérdések – Együttműködéssel az áfacsalás ellen English

Cselekvési terv az adócsalás és az adókijátszás ellen

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek