Sti

Kamp mod grænseoverskridende momssvig - 13/02/2014

*Fraud" og "taxes" (skat og snyd) stavet med med brikker og forskellige eurosedler i baggrunden © EU

Som led i en øget kamp mod skattesvig planlægger EU at styrke samarbejdet med nabolandene om moms.

Moms, der opkræves som en omsætningsafgift på varer og tjenesteydelser, er en af landenes vigtigste indtægtskilder, som skaffer over 700 milliarder euro (ca. 5 billioner kroner) i EU hvert år.

Men næsten en femtedel af alle potentielle momsindtægter opkræves ikke i EU hvert år, og det skønnes, at omkring 193 mia. euro eller næsten 1,5 billion kroner (svarende til 1,5 % af EU's bruttonationalprodukt) ikke blev indbetalt i 2011, i det mindste delvis på grund af momssvig og momsunddragelse.

Fokus på e-tjenester

Momssvig med ikke-EU-operatører på de voksende markeder for telekommunikation og e-handel vurderes som særlig omfattende, da svindlere ofte benytter sig af forskelle på tværs af grænserne og informationshuller mellem landene.

Elektroniske tjenesteydelser, f.eks. musik og videoer, leveres ofte af servere og virksomheder, der opererer uden for EU.

Sammenlignet med mere traditionelle transaktioner er det ofte vanskeligere at identificere leverandører, kunder og leveringsstedet ved disse handler. Det er derfor sværere at spore, om der faktisk er afregnet moms.

Færre økonomiske skader ved skattesvig

Ved at arbejde tættere sammen med internationale partnere håber EU at skabe mere effektive midler til at bekæmpe denne form for svig og på den måde hjælpe lande med at inddrive skatter og beskytte de offentlige finanser.

For at tackle problemet foreslår Kommissionen at åbne formelle forhandlinger med Rusland og Norge om forbedring af det administrative samarbejde om moms. Der har også været sonderende drøftelser med Canada, Tyrkiet og Kina.

Foreløbig tales der om at få de nationale myndigheder til at udveksle flere oplysninger om skatteydernes aktiviteter, herunder gennem adgang til deres databaser. Der findes allerede et sådant samarbejde mellem EU-landene, men ikke hidtil med EU's største handelspartnere.

I en stadig mere globaliseret økonomi vil samarbejdsaftaler som den, der er foreslået med Rusland og Norge, gøre det lettere at konstatere og spore momssvig og dermed begrænse tabet for statskassen. Sådanne indtægtstab betyder en ekstra skattebyrde på mange milliarder euro hvert år for ærlige skatteydere.

Pressemeddelelse - Kamp mod skattesvig DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Spørgsmål og svar - Samarbejde om momssvig English

Handlingsplan til bekæmpelse af skattesvig og -unddragelse

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links