Navigacijska pot

EU želi z reformo bančnega sektorja omejiti špekulacije in tvegano trgovanje - 31/01/2014

Evropski komisar za notranji trg in finančne storitve Michel Barnier © EU

EU je predlagala ukrepe, s katerimi želi omejiti špekulativne posle največjih bank, ki so leta 2008 pripeljali do svetovne finančne krize.

S predlagano reformo želi EU 30 največjim bankam v EU prepovedati ti. trgovanje za lastni račun, pri katerem banke črpajo lastna sredstva za naložbe, da bi ustvarile lasten dobiček.

Čeprav je lahko takšno trgovanje zelo donosno, EU meni, da pomeni preveliko tveganje, ki strankam banke in gospodarstvu na splošno ne prinaša nobenih koristi.

Za varnejši bančni sistem

Z izboljšanjem finančne stabilnosti največjih bank EU (tistih, ki so preveč pomembne, da bi jih pustili propasti), bomo zagotovili, da za napake bank ne bomo več plačevali z davkoplačevalskim denarjem. To se je zgodilo med finančno krizo, ko so države bankam zagotovile pomoč, ki je znašala približno 13 % BDP Evropske unije.

EU želi tudi uvesti ukrepe, s katerimi bi zaščitila nizkodonosne, vendar varne bančne dejavnosti pred morebitnimi bolj tveganimi posli, ki jih izvajajo oddelki investicijskih storitev bank. S tem bi zagotovili varnost hranilnih vlog in preprečili reševanje bank z denarjem davkoplačevalcev.

V skladu z načrtom bi lahko nacionalni nadzorni organi prenesli zelo tvegane dejavnosti trgovanja določenih bank (denimo dejavnosti vzdrževanja trga, hipotekarno listinjenje in naložbe v inovativne finančne instrumente) na ločene hčerinske družbe.

Preprečevanje prevelikega tveganja

Predlog predvideva strožji nadzor nad poskusi, da bi na novo urejene dejavnosti prenesli v „vzporedni bančni“ sistem, ki je manj reguliran del sektorja finančnih storitev.

Komisija upa, da bo reforma zadnji kamenček v mozaiku popolne regulativne prenove evropskega bančnega sistema po začetku finančne krize. Prvi ukrepi zajemajo oblikovanje večjih kapitalskih rezerv bank, uvedbo zgornjih mej za nagrade bančnikov in vzpostavitev bančne unije evrskega območja.

Predlog, ki ga morajo odobriti še Evropski parlament in države članice, naj bi začeli izvajati leta 2017.

Sporočilo za medije – Strukturna reforma bančnega sektorja EU

Pogosta vprašanja – Strukturna reforma bančnega sektorja EU English

Pogosta vprašanja – Bančno poročanje in preglednost poslovanja English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave