Kruimelpad

EU-bankhervorming moet speculatie en risicotransacties aan banden leggen - 31/01/2014

Eurocommissaris voor interne markt en diensten Michel Barnier © EU

De EU komt met een voorstel om het soort speculatieve handel dat de wereld in 2008 in een financiële crisis heeft gestort, voor grote banken te verbieden.

De voorgestelde hervormingen maken het een dertigtal van de grootste banken van de EU onmogelijk om nog langer aan "proprietary trading" te doen, waarbij banken met eigen vermogen proberen meer winst voor zichzelf te maken.

Dit is voor die banken misschien erg lucratief, maar het is ook riskant en biedt de klanten of de economie in het algemeen geen voordelen.

Naar een veiliger bankenstelsel

De EU wil de grootste banken in de EU stabieler maken. Het gaat om die banken die te groot zijn om failliet te laten gaan. Ze wil daarmee voorkomen dat de belastingbetaler voor de fouten van die banken moet opdraaien. Dat gebeurde in de financiële crisis, toen noodlijdende banken met overheidsgeld overeind werden gehouden. Daar ging toen 13% van het bbp van de EU aan op.

De EU wil ook maatregelen nemen om de relatief veilige, maar onrendabele retailactiviteiten gescheiden te houden van de riskantere beleggingsactiviteiten. Daarmee zijn de spaartegoeden veilig en is er voortaan geen reden meer voor kostbare reddingsoperaties.

De nationale toezichthouders krijgen de bevoegdheid om risicovolle transacties, zoals market making, hypotheeksecuritisatie en derivaathandel, van bepaalde banken over te hevelen naar zelfstandige dochterondernemingen.

Overdreven riskante posities in de ban

Volgens het voorstel moet er ook beter voor worden gewaakt dat activiteiten die nu gereguleerd worden, naar de schaduwbanksector verhuizen, waar de regels minder streng zijn.

De Commissie ziet haar plan als het sluitstuk van de hervorming van het Europees bankenstelsel, die door de financiële crisis noodzakelijk werd. Eerder al werden de kapitaalbuffers van de banken vergroot, de bonussen voor bankiers aan banden gelegd en plannen gesmeed voor een bankenunie in de eurozone.

De nieuwe regels moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de afzonderlijke EU-landen. In 2017 zouden ze kunnen ingaan.

Persbericht – Structurele hervorming van de bankensector in e EU

Veelgestelde vragen – Structurele hervorming van de bankensector in de EU English

Veelgestelde vragen – Rapportage en transparantie in de bankensector English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links