Navigációs útvonal

Uniós bankreform a spekuláció és a kockázatos kereskedelmi ügyletek visszaszorításáért - 31/01/2014

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos © EU

Az EU reformokat szorgalmaz annak érdekében, hogy a jövőben a legnagyobb bankok ne tudjanak olyan spekulatív kereskedelmi ügyleteket folytatni, amelyeknek szerepük volt a 2008-as globális pénzügyi válság kirobbantásában.

Az EU által szorgalmazott reformok kizárólag a legnagyobb uniós bankokra vonatkoznak, szám szerint körülbelül 30 pénzintézetre. Az uniós javaslat egyebek mellett az ún. saját számlás kereskedés betiltására irányul, vagyis annak hivatott véget vetni, hogy a bankok kizárólag saját nyereségük növelése céljából profitszerző befektetéseket eszközöljenek a rendelkezésükre álló pénzforrásokkal.

Noha a saját számlás kereskedés révén a bankok busás haszonra tehetnek szert, az EU álláspontja szerint ez a tevékenység sok kockázattal jár, ugyanakkor pedig sem a bankok ügyfeleinek, sem a tágabb értelemben vett gazdaságnak nem hajt hasznot.

A bankszektor biztonságáért

Létfontosságú elkerülni, hogy a legnagyobb uniós bankok csődbe menjenek. Ezért törekszik az EU arra, hogy megerősítse pénzügyi stabilitásukat. Így kívánja megakadályozni, hogy az adófizetőknek kelljen állniuk a számlát, ha a pénzintézet a saját hibájából veszteséget halmoz fel, vagy csődbe megy. Pontosan ez történt ugyanis a pénzügyi válság idején, amikor is a közpénzekből finanszírozott bankmentő akciók az EU bruttó hazai termékének mintegy 13%-át emésztették fel.

Az Unió intézkedéseket kíván bevezetni annak érdekében is, hogy a bankok kis haszonkulccsal járó, de nagyrészt biztonságos lakossági műveleteit leválassza a pénzintézetek potenciálisan kockázatosabb ügyletekkel foglalkozó befektetési osztályainak tevékenységéről. Ez a várakozások értelmében biztosítani fogja a betétesek megtakarításainak hatékony védelmét, és segít megakadályozni, hogy a jövőben további bankokat kelljen megmenteni a csődtől.

A tervek szerint a tagállamok felügyeleti szervei előírhatják majd egyes bankok számára, hogy magas kockázattal járó tevékenységeiket – például az árjegyzést, a jelzáloghitel-értékpapírosítást és az összetett származtatott termékekbe történő befektetést – külön kereskedelmi jogalanyokra, leányvállalatokra ruházzák át.

A túlzott kockázatvállalás visszaszorításáért

Javaslatában az EU arra is felhívja a figyelmet, hogy körültekintő vizsgálatnak kell alávetni minden olyan kísérletet, mely arra irányul, hogy az új szabályozás hatálya alá tartozó tevékenységek a bankszektorból átkerüljenek az árnyékbankok világába, ahol kevésbé szigorú előírások szabályozzák a pénzügyi szolgáltatásokat.

A Bizottság reméli, hogy a most előterjesztett reformok jelentik majd az utolsó lépést az európai bankrendszer szabályozásának gyökeres átalakítására irányuló folyamatban, melyet az EU a pénzügyi válság hatására indított útnak. A folyamat korábbi szakaszaiban végrehajtott intézkedések közé tartozik például a pénzintézeti tőketartalékok növelése, a bankszektorbeli prémiumok felső összeghatárának megállapítása, illetve az euróövezeti bankunió létrehozásának indítványozása.

Ha az Európai Parlament és a tagállamok jóváhagyják a Bizottság javaslatát, a reformok megvalósítása valószínűleg 2017-ben kezdődik majd meg.

Sajtóközlemény – Az uniós bankszektor strukturális reformja

Kérdések és válaszok – Az uniós bankszektor strukturális reformja English

Kérdések és válaszok – A bankokra vonatkozó jelentéstételi és átláthatósági követelmények English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek