Navigointipolku

EU:n pankkialan uudistus rajoittaa riskialtista kaupankäyntiä - 31/01/2014

Sisämarkkinoista ja rahoituspalveluista vastaava komissaari Michel Barnier © EU

EU ehdottaa sääntöjä, joilla estetään kaikkein suurimpia pankkeja harjoittamasta riskialtista kaupankäyntiä. Pankkien liiallinen riskinotto oli yksi syy vuonna 2008 alkaneeseen finanssikriisiin.

Ehdotetuilla säännöillä estettäisiin noin 30:tä kaikkein suurinta EU-alueen pankkia harjoittamasta riskialtista kaupankäyntiä omaan lukuunsa. Tällaisen pankin omilla varoilla käytävän kaupan ja investointien tarkoituksena on tuottaa pankille voittoa.

Vaikka kaupankäynti voi olla pankeille tuottoisaa, siihen liittyy EU:n mukaan monia riskejä, eikä se tuota etuja pankin asiakkaille tai muulle taloudelle.

Tavoitteena pankkijärjestelmän turvallisuus

Eräitä EU:n alueella toimivia pankkeja pidetään edelleen niin suurina, ettei niitä voida päästää kaatumaan. Niiden rahoitusvakauden lisäämisellä varmistetaan, etteivät veronmaksajat joudu maksamaan pankkien virheistä. Näin tapahtui finanssikriisin alussa, jolloin julkisin varoin toteutetut pankkien pelastamistoimet nielivät noin 13 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta.

EU haluaa toteuttaa myös toimia, joilla pankkien potentiaalisesti riskialtis kaupankäynti ja investoinnit erotetaan vähemmän tuottavasta mutta turvallisesta vähittäispankkitoiminnasta, kuten talletusten vastaanottamisesta. Näin varmistettaisiin talletussuoja ja vältettäisiin vastedes julkisin varoin tapahtuvat pankkien pelastamistoimet.

Suunnitelman mukaan kansalliset valvontaviranomaiset valtuutettaisiin vaatimaan, että suurimpien EU-pankkien riskialtis kaupankäynti (kuten markkinatakaukset, asuntolainojen arvopaperistaminen ja monimutkaiset johdannaiset) eriytetään omiksi kaupankäyntiyhteisöikseen eli "tytäryhtiöitetään".

Liiallisen riskinoton valvonta tiukentuu

Komissio ehdottaa myös valvonnan lisäämistä, jotta pankit eivät yrittäisi kiertää uusia sääntöjä ja siirtää riskialttiita toimintojaan vähemmän säännellylle varjopankkialalle.

Komissio toivoo, että näillä toimilla saadaan päätökseen Euroopan pankkijärjestelmän perusteellinen sääntelyuudistus, joka käynnistettiin finanssikriisin seurauksena. Aikaisempia toimenpiteitä ovat olleet mm. pankkien vakavaraisuusvaatimusten tiukentaminen, pankkiirien palkkioiden rajaaminen ja euroalueen pankkiunionin toteuttamista koskevat ehdotukset.

Euroopan parlamentin ja EU-maiden hallitusten on vielä hyväksyttävä ehdotukset. Uusien sääntöjen odotetaan tulevan voimaan vuonna 2017.

EU:n pankkialan rakenneuudistus – lehdistötiedote

Usein kysyttyä – EU:n pankkialan rakenneuudistus English

Usein kysyttyä – pankkien ilmoittamis- ja avoimuusvaatimukset English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä