Sökväg

Stopp för koncerner som kringgår EU:s skatteregler - 26/11/2013

Penna och miniräknare © EU

EU-reglerna för bolagsbeskattning ska ändras för att täppa till kryphål som gör att vissa bolag kan undvika att betala skatt.

De nya reglerna pdf - 125 KB [125 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) ska se till att företag som utnyttjar nationella skillnader i skattelagstiftningen inte längre kan komma runt reglerna.

EU:s direktiv om moder- och dotterbolag Deutsch (de) English (en) français (fr) från 1990 skulle undanröja risken för dubbelbeskattning för bolag som var verksamma i flera EU-länder. Men några har använt luckor i lagen för att undvika att betala skatt.

Slut på icke-beskattningen

Företagen använder sig av hybridlån för att missbruka de gällande reglerna. Lånen behandlas antingen som avdragsgilla skuldavbetalningar eller skattebefriade utdelningar, beroende på land.

Det kan leda till ett skatteavdrag för dotterbolaget i ett land och en skattebefrielse för moderbolaget i ett annat. Det innebär i praktiken att bolaget betalar för lite eller ingen skatt alls på vinster som dotterbolagen gör i vissa länder.

Enligt de nya reglerna blir företagen skyldiga att betala skatt på inkommande betalningar om man gjort avdrag för samma belopp någon annanstans. Det ska stoppa internationella företag från att planera sina interna överföringar så att de kan dra nytta av de här reglerna som egentligen ska hindra dubbelbeskattning.

Det rör sig om en fråga där EU-insatser måste till – om ett enskilt land försökte åtgärda problemet skulle det riskera att förlora skatteintäkter. De nya reglerna innebär också att företag inte längre kan flytta eller starta ett dotterbolag i ett annat EU-land bara för att utnyttja skillnaderna i nationella regler.

Kampen mot skattebedrägerier

Kampen mot skattefusk och skatteflykt står högt på dagordningen inte bara i EU utan även internationellt. Frågan var uppe på de senaste G8- och G20-mötena där ledarna uttryckte sitt stöd för EU:s handlingsplan mot skattebedrägerier pdf - 105 KB [105 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) .

Planen lades fram i december 2012 och innehåller åtgärder för att hjälpa EU-länderna att få tillbaka de miljarder euro som man förlorar på fusk och skatteflykt.

Förutom att täppa till kryphålen i skattereglerna arbetar kommissionen också med ett paket som innehåller etiska regler för skattebetalare, ett EU-skattenummer, riktlinjer för att spåra penningflöden och åtgärder mot skatteparadis.

Vad händer nu?

Enligt planerna ska de ändrade EU-reglerna börja gälla den 31 december 2014.

Pressmeddelande: EU skärper regler för bolagsbeskattning DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

EU:s åtgärder mot skattefusk och skatteflykt Deutsch (de) English (en) français (fr)

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar