Navigacijska pot

Ukrepi proti izogibanju davkom - 26/11/2013

Svinčnik in kalkulator © EU

EU želi z novimi pravili o obdavčevanju podjetij odpraviti pravne vrzeli, ki jih nekatera podjetja izkoriščajo za izogibanje davkom, ter povečati davčne prilive v državne proračune in izenačiti konkurenčne pogoje.

Nova pravila pdf - 125 KB [125 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) bodo podjetjem, ki se izogibajo plačevanju davkov, preprečila izkoriščanje razlik med davčnimi predpisi držav članic.

Direktiva o matičnih in odvisnih družbah Deutsch (de) English (en) français (fr) iz leta 1990 je bila sprejeta z namenom odprave dvojnega obdavčenja podjetij, ki poslujejo v različnih državah EU. Kljub temu nekatera podjetja izkoriščajo pomanjkljivosti v sistemu in pri čezmejnih plačilih ne plačujejo davkov.

Odprava dvojnega neobdavčevanja

Podjetja se poskušajo z najemanjem hibridnih posojil izogniti upoštevanju obstoječih pravil. Tovrstna posojila države obravnavajo različno, in sicer bodisi kot plačila dolgov, za katera velja davčna olajšava, ali kot dividende, ki niso obdavčene.

To pomeni, da za hčerinsko podjetje velja davčna olajšava v eni državi in oprostitev plačila davka za matično družbo v drugi. Družba zato dejansko plača zelo malo ali nič davka na dobiček, ki ga ustvarijo njena hčerinska podjetja v tujini.

Po novih pravilih bodo morala podjetja plačati davek na dohodna plačila, kadar je bil davek že obračunan v drugi državi kot plačilo dolgov. S tem naj bi preprečili, da bi čezmejna podjetja načrtovala notranji prenos sredstev, s čimer bi izkoristila luknjo v predpisih glede dvojnega neobdavčevanja.

Skupno ukrepanje na ravni EU je ravno pri tem vprašanju zelo primerno, saj bi posamezni ukrepi držav članic lahko pomenili izgubo davčnih prihodkov. Družbe tudi ne bodo več mogle premeščati ali ustanavljati hčerinskih podjetij v drugi državi EU samo zato, da bi lahko izkoriščale razlike v predpisih držav članic.

Ukrepi proti davčnim utajam in izogibanju davkom

Izogibanje plačilu davkov je zelo pomembno vprašanje ne samo v EU, temveč tudi na mednarodni ravni. O tej problematiki so razpravljali tudi na vrhu skupine G8 in zasedanju držav G20, kjer so voditelji sprejeli akcijski načrt EU proti davčnim goljufijam in utajam pdf - 105 KB [105 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv) .

Akcijski načrt iz decembra 2012 vsebuje celovit sklop ukrepov v pomoč državam EU pri iskanju milijard evrov, ki so jih izgubile zaradi davčnih goljufij in utaj.

Komisija poleg odprave davčnih vrzeli pripravlja tudi številne druge predloge, med njimi kodeks za davkoplačevalce, davčno identifikacijsko številko EU, smernice za sledenje denarnim tokovom in ukrepe za odpravo davčnih oaz.

Kaj sledi

Države članice morajo do 31. decembra 2014 uveljaviti spremenjena pravila in sprejeti predpis o preprečevanju zlorab v zakonodaji EU, s čimer bi preprečile nepoštena ravnanja pri plačevanju davkov.

Sporočilo za medije: Ukrepi proti izogibanju plačilu davka na dohodek pravnih oseb DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Ukrepi EU za preprečevanje davčnih goljufij in davčnih utaj Deutsch (de) English (en) français (fr)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave