Cale de navigare

Măsuri de combatere a evaziunii fiscale în rândul întreprinderilor - 26/11/2013

Creion și calculator © UE

Modificările referitoare la impozitul pe profit au scopul de a crește încasările la bugetele naționale și de a crea condiții de concurență echitabile, prin acoperirea lacunelor utilizate de unele întreprinderi pentru a se sustrage de la plata impozitelor.

Noile norme pdf - 125 KB [125 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) au scopul de a împiedica întreprinderile să se sustragă de la plata impozitelor prin exploatarea diferențelor existente la nivelul legislațiilor fiscale naționale.

În 1990 a fost adoptată directiva privind societățile-mamă și filialele Deutsch (de) English (en) français (fr) care viza eliminarea riscului dublei impozitări a întreprinderilor care activau în diferite țări din UE. Unele dintre acestea s-au folosit însă de lacunele sistemului pentru a evita să plătească impozitul aferent plăților transfrontaliere.

Stop „dublei neimpozitări”

Firmele exploatează normele actuale folosindu-se de împrumuturile hibrid. De la țară la țară, acestea sunt tratate fie ca rambursări deductibile, fie ca dividende neimpozabile.

Astfel, poate apărea situația în care filiala să beneficieze de o deducere fiscală într-o țară, iar societatea-mamă de scutire de impozit în alta. Cu alte cuvinte, societatea plătește un impozit foarte mic sau nu plătește deloc impozit pe profitul obținut de filiale în anumite țări.

Noile norme vor obliga întreprinderile să plătească impozit pe acele încasări considerate în altă țară rambursări de împrumut, deci, deductibile. În acest mod, întreprinderile care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier vor fi împiedicate să-și planifice transferurile interne în așa fel încât să beneficieze de această lacună care dă naștere la o „dublă neimpozitare”.

Este vorba de un aspect care necesită o reacție coordonată la nivelul UE. Dacă ar fi nevoite să acționeze individual, guvernele naționale ar risca să piardă venituri din impozite. Pe de altă parte, întreprinderile nu vor mai putea să își transfere activitatea sau să înființeze filiale în altă țară din UE numai pentru a exploata diferențele existente la nivel de norme naționale.

Combaterea fraudei și evaziunii fiscale

Combaterea evaziunii fiscale este o prioritate nu numai pentru UE, ci și pentru celelalte țări de pe glob. Subiectul a fost discutat la recentele reuniuni G8 și G20, liderii participanți manifestându-și sprijinul față de planul de acțiuni al UE privind frauda și evaziunea fiscală pdf - 105 KB [105 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Prezentat în decembrie 2013, acesta propune un set complex de măsuri menite să ajute guvernele statelor membre să recupereze miliardele de euro pierdute ca urmare a fraudei și evaziunii fiscale.

Pe lângă acoperirea lacunelor existente, Comisia lucrează și la elaborarea unui pachet care include un cod al contribuabilului, un număr de identificare fiscală la nivelul UE, precum și orientări pentru urmărirea fluxurilor financiare și măsuri de limitare a paradisurilor fiscale.

Următoarele etape

Se așteaptă ca guvernele UE să pună în aplicare noile norme și să adopte o legislație europeană antiabuz, ca măsură de protecție împotriva practicilor fiscale abuzive, până la 31 decembrie 2014.

Comunicat de presă - Combaterea evaziunii fiscale în rândul întreprinderilor DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Măsuri UE privind frauda și evaziunea fiscală Deutsch (de) English (en) français (fr)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile