Kruimelpad

Grootschalige belastingontwijking aangepakt - 26/11/2013

Potlood en rekenmachine © EU

Multinationals ontwijken op grote schaal belastingen. Met haar nieuwe regels voor de vennootschapsbelasting heeft de EU de mazen in de wet gedicht. Dat zal de EU-landen meer belastinginkomsten opleveren.

Heel wat bedrijven maken misbruik van de per land soms sterk verschillende belastingwetten. Om te zorgen dat zij ook hun steentje gaan bijdragen heeft de EU nieuwe regels pdf - 125 KB [125 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) voorgesteld.

De huidige richtlijn voor moeder- en dochterbedrijven Deutsch (de) English (en) français (fr) dateert nog uit de jaren 90 en was bedoeld om dubbele belasting voor bedrijven te voorkomen. Sommige bedrijven gebruiken echter de mazen in de wet om bij internationale transacties belasting te ontwijken.

Afgelopen met de "dubbele niet-heffing"

Bedrijven gebruiken hybride kredietconstructies die speciaal zijn ontworpen om de huidige regels te omzeilen. Dergelijke leningen worden, afhankelijk van het land, als aftrekbare schulden of vrijgestelde dividenden geboekt.

Zo kan het gebeuren dat een dochteronderneming in het ene land belastingaftrek krijgt, en het moederbedrijf in het andere land een vrijstelling. Per saldo betaalt de onderneming daardoor weinig of geen belasting op de winst die de dochters in bepaalde landen hebben gemaakt.

Volgens de nieuwe regels worden bedrijven belast op alle betalingen die zij ontvangen als dat geld in een ander land als schuldaflossing van de belastingen is afgetrokken. Zo wil de EU een eind maken aan constructies waarmee multinationals doelbewust profiteren van de "dubbele niet-heffing".

Juist op dit gebied is een Europese aanpak goed, want als landen op eigen houtje hun belastingen zouden aanpassen, riskeren ze juist inkomsten mis te lopen. De nieuwe aanpak voorkomt ook dat bedrijven alleen maar om belastingtechnische redenen naar een ander EU-land verhuizen.

Brede aanpak belastingontwijking

Belastingontwijking door bedrijven staat niet alleen in de EU, maar wereldwijd hoog op de agenda. Op de recente G8- en G20-topontmoetingen schaarden de leiders zich achter het EU-actieplan tegen belastingfraude en -ontwijking pdf - 105 KB [105 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Dit plan uit december 2012 bevat allerlei maatregelen om te voorkomen dat de EU-landen miljarden aan belastinggeld mislopen door ontwijking en fraude.

De Commissie wil niet alleen de mazen in de wet dichten, ze werkt ook aan een pakket met een code voor de belastingplichtige, een Europees fiscaal identificatienummer, richtsnoeren voor het traceren van geldstromen en maatregelen om belastingparadijzen minder aantrekkelijk te maken.

Volgende stappen

Verwacht wordt dat de EU-landen nog voor eind 2014 de gewijzigde regels gaan toepassen en een nieuwe anti-misbruikwet tegen belastingfraude en -ontwijking zullen goedkeuren.

Persbericht - Aanpak belastingontwijking door bedrijven DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

EU-maatregelen tegen belastingfraude en -ontwijking Deutsch (de) English (en) français (fr)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links