Navigációs útvonal

Bezárulnak a kiskapuk az adófizetést kikerülni szándékozó cégek előtt - 26/11/2013

Ceruza és számológép © EU

Az EU a vállalati adózásra vonatkozó közös szabályok módosítását, a jogi kiskapuk bezárását javasolja. A tervezett intézkedések eredményeképpen növekedni fognak a tagországok államkincstári bevételei, és kiegyenlítettebbé válik a verseny.

A javasolt rendelkezések pdf - 125 KB [125 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) azt hivatottak megakadályozni, hogy a cégek a nemzeti adószabályok közötti eltéréseket kihasználva kibújjanak adófizetési kötelezettségeik alól.

Az anya- és leányvállalatok adóztatásáról szóló uniós irányelv Deutsch (de) English (en) français (fr) az 1990-es években lépett hatályba. Abból a célból jött létre, hogy meggátolja a különböző tagállamokban működő vállalkozások kettős adóztatását. Egyes cégek azonban kihasználták a rendszer által kínált kiskapukat, és a más tagállamokban található kapcsolt vállalkozások részére eszközölt készpénzfizetéseik, átutalásaik után nem fizettek adót.

A „kettős nem adózás” felszámolása

A vállalatok hibrid kölcsönügyletek révén sikeresen ki tudják játszani a jelenleg érvényes szabályokat. Ezeket a kölcsönöket – országtól függően – az adóalapból levonható adósságtörlesztésként vagy adómentességet élvező osztalékként tüntetik fel.

Így az egyik országban az anyavállalat adómentességben, a másik országban működő leányvállalat pedig adókedvezményben részesül. Ez végeredményben azzal jár, hogy – egyes országok esetében – a vállalat a kelleténél kevesebb adót fizet, vagy egyáltalán nem fizet adót az ott működő leányvállalatai által realizált nyereség után.

A bevezetni tervezett szabályok kötelezővé teszik majd a vállalatok számára, hogy megfizessék az adót az általuk bevételezett pénzösszegek után, ha azt máshol adósságtörlesztés gyanánt levonták az adóalapból. Ez a rendelkezés az elképzelések értelmében meg fogja akadályozni, hogy a vállalatok cégen belüli átutalásokat hajtsanak végre kifejezetten abból a célból, hogy a jogi kiskapu révén éljenek a „kettős nem adózás” lehetőségével.

Olyan terület ez, amelyen különösen indokolt egységesen, uniós szinten fellépni. Ha a tagállamok külön-külön szabályoznák ezt a kérdést, minden bizonnyal jelentős adóbevételtől esnének el. További előnye a javaslatnak, hogy a vállalatok a jövőben hiába helyezik át székhelyüket vagy hoznak létre leányvállalatot egy másik tagállamban, ott ugyanolyan szabályok lesznek érvényben, tehát nem fognak tudni hasznot húzni a nemzeti szabályok közötti eltérésekből.

Az adócsalás és az adókikerülés elleni küzdelem

A vállalati adókikerülés felszámolása nemcsak uniós célkitűzés: nemzetközi partnereink is kiemelt feladatnak tekintik. A téma napirenden volt a G8-ak és a G20-ak nemrég megrendezett csúcstalálkozóin is, ahol az állam- és kormányfők jóváhagyták az EU adócsalás és adókikerülés elleni cselekvési tervét pdf - 105 KB [105 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

A 2012 decemberében előterjesztett cselekvési terv átfogó intézkedéscsomagot tartalmaz, mely segítséget nyújt a tagállami kormányoknak abban, hogy szert tegyenek arra a több milliárd euróra tehető adóbevételre, ami az adócsalás és adókikerülés miatt nem folyik be az államkasszákba.

A kiskapuk bezárásán túl a Bizottság egy másik jogszabálycsomag kidolgozásán munkálkodik. A tervezett intézkedések között szerepel egy adófizetői kódex létrehozása, uniós adóazonosító szám bevezetése, a pénzáramlás nyomon követésére vonatkozó közös iránymutatás kialakítása, valamint az adóparadicsomokra vonatkozó szabályok szigorítása.

Következő lépések

A javaslat értelmében az uniós kormányoknak 2014. december 31-ig végre kell hajtaniuk a módosított szabályokat és európai uniós jogszabályt kell elfogadniuk a visszaélésszerű adózási gyakorlatok visszaszorítása céljából.

Sajtóközlemény – A társaságiadó-kikerülés elleni küzdelem DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Uniós fellépés az adócsalás és az adókikerülés ellen Deutsch (de) English (en) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek