Navigacijski put

Suzbijanje izbjegavanja poreza na dobit - 26/11/2013

Olovka i kalkulator © EU

Promjenama u propisima EU-a o porezu na dobit žele se povećati prihodi nacionalnih proračuna i ujednačiti uvjeti popunjivanjem praznina koje neka trgovačka društva iskorištavaju kako bi izbjegla plaćanje poreza.

Nova pravila pdf - 125 KB [125 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) usmjerena su na to da trgovačka društva spriječe u iskorištavanju nacionalnih razlika u poreznom pravu radi izbjegavanja poštenog ispunjivanja obveza.

Direktiva EU-a o matičnim društvima i društvima kćerima Deutsch (de) English (en) français (fr) iz 1990. osmišljena je kako bi se uklonio rizik od dvostrukog oporezivanja trgovačkih društava koja posluju u različitim zemljama EU-a. Neka su od njih međutim iskoristila praznine u sustavu kako bi izbjegla plaćanje poreza na prekogranična plaćanja.

Kraj „dvostrukog neoporezivanja”

Trgovačka društva koriste se hibridnim kreditnim aranžmanima osobito kako bi zlouporabila postojeće propise. S tim se kreditima postupa kao s otplatama duga koje umanjuju poreznu osnovicu ili dividendama izuzetima od poreza.

To može dovesti do toga da društvo kći u jednoj zemlji ima poreznu olakšicu, a matično društvo u drugoj zemlji bude izuzeto od plaćanja poreza, što znači da društvo plaća vrlo malo poreza ili uopće ne plaća porez na dobit društava kćeri u određenim zemljama.

Novim će se pravilima trgovačka društva obvezati da plaćaju porez na uplate koje su u drugom subjektu knjižene kao otplate duga. To bi trebalo spriječiti prekogranična trgovačka društva da interne transfere obavljaju na način koji iskorištavanjem praznina omogućuje „dvostruko neoporezivanje”.

Odgovor na razini EU-a posebno je primjeren u ovom slučaju jer bi pojedinačno rješavanje donijelo nacionalnim vladama rizik od gubitka poreznih prihoda. To znači i da se trgovačka društva više neće moći preseliti ili osnovati društvo kćer u drugoj zemlji EU-a samo zato da bi zlorabili razlike u nacionalnim propisima.

Borba protiv utaje i izbjegavanja poreza

Izbjegavanje poreza na dobit važno je pitanje i za EU i na širem međunarodnom planu. Na nedavnim sastancima skupina G8 i G20 čelnici su podržali akcijski plan EU-a za suzbijanje poreznih prijevara i utaje poreza pdf - 105 KB [105 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

U planu, koji je predstavljen u prosincu 2012., utvrđen je cjelovit paket mjera koji vladama EU-a omogućuje povratak milijarda eura izgubljenih zbog poreznih prijevara i utaje.

Uz popunjivanje pravnih praznina, Komisija radi na paketu koji uključuje kodeks poreznih obveznika, EU-ov identifikacijski porezni broj, smjernice za praćenje novčanih tokova i postupke protiv poreznih oaza.

Sljedeći koraci

Očekuje se da vlade zemalja EU-a primijene izmijenjene propise i do 31. prosinca 2014. prihvate propis EU-a o zaštiti od štetne porezne prakse.

Priopćenje za tisak – Suzbijanje izbjegavanja poreza na dobit DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Djelovanje EU-a u području poreznih prijavara i utaje Deutsch (de) English (en) français (fr)

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice