Navigointipolku

Yritysten veronkiertoa torjutaan uusin EU-säännöin - 26/11/2013

Lyijykynä ja laskin © EU

EU aikoo poistaa yritysverosäännösten porsaanreikiä veronkierron vähentämiseksi. Näin tasoitetaan yritysten kilpailuedellytyksiä ja lisätään EU-maiden verotuloja.

Uusilla verosäännöksillä pdf - 125 KB [125 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) halutaan estää yrityksiä kiertämästä veroja hyödyntämällä eri maiden verolainsäädännön eroja.

EU antoi vuonna 1990 emo- ja tytäryhtiöiden verotusta koskevan direktiivin Deutsch (de) English (en) français (fr) , jolla pyrittiin välttämään useammassa EU-maassa toimivien yritysten kaksinkertainen verotus. Osa yrityksistä on kuitenkin hyödyntänyt järjestelmän porsaanreikiä ja välttänyt verojen maksun konsernin sisäisistä rahansiirroista.

Eroon "kaksinkertaisesta nollaverotuksesta"

Nykysääntöjen puutteet ovat saaneet monet yritykset käyttämään erilaisia hybridilainajärjestelyjä. Tällaiset lainat katsotaan eri maissa joko verovähennyskelpoiseksi velanmaksuksi tai verovapaiksi osingoiksi.

Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa tytäryhtiö saa sijaintimaassaan verovähennyksen ja emoyhtiö toisessa maassa verovapautuksen. Käytännössä voi käydä niin, että yritys ei maksa lainkaan veroja tytäryhtiön liikevoitosta.

Uusissa EU-säännöissä yritykset velvoitetaan maksamaan verot myös sellaisista maksuista, jotka on toisessa maassa katsottu vähennyskelpoisiksi. Näin useammassa maassa toimivat yritykset eivät voi enää käyttää konsernin sisäisiä rahansiirtoja veronkiertoon.

Tämän ongelman poistamiseksi tarvitaan nimenomaan EU-tason ratkaisuja, sillä yksittäisen EU-maan toimet saattaisivat vähentää kyseisen maan verotuloja. Sääntömuutosten jälkeen yritykset eivät enää voi muuttaa toiseen EU-maahan tai perustaa sinne uutta tytäryhtiötä vain hyödyntääkseen verolainsäädännön eroja.

Veronkierron torjunta

Veronkierron torjunta on ajankohtainen kysymys paitsi EU:ssa myös sen ulkopuolella. Asiasta on hiljattain keskusteltu G8- ja G20-maiden kokouksissa, joissa EU:n toimintasuunnitelma veropetosten ja veronkierron torjunnan tehostamiseksi pdf - 105 KB [105 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv) sai laajaa kannatusta.

Joulukuussa 2012 julkaistu toimintasuunnitelma sisältää runsaasti toimia veronkierron torjumiseksi. Kun ne toteutetaan, EU-maat voivat kasvattaa verotulojaan jopa miljardeilla euroilla.

EU valmistelee parhaillaan myös toista veroalan uudistuspakettia, johon sisältyvät muun muassa verovelvollisten käytännesäännöt, koko EU:n alueella voimassa oleva verotunniste, ohjeet rahavirtojen jäljittämiseksi ja veroparatiisien vastaiset toimet.

Seuraavat vaiheet

EU-maiden on määrä panna uudet verosäännöt täytäntöön vuoden 2014 loppuun mennessä.

Lehdistötiedote: EU tehostaa yritysverosääntöjä veronkierron torjumiseksi DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Veronkierron vastaiset EU:n toimet Deutsch (de) English (en) français (fr)

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä