Sti

Kampen mod virksomheders skatteunddragelse - 26/11/2013

Blyant og regnemaskine © EU

Ændringer i EU's selskabsskatteregler skal øge landenes skatteindtægter og skabe lige vilkår ved at lukke smuthuller, som nogle virksomheder benytter for at undgå at betale skat.

De nye regler pdf - 125 KB [125 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) skal forhindre virksomhederne i at udnytte nationale forskelle på skatteregler, så de slipper for at betale deres rimelige andel.

EU's direktiv om beskatning af moder- og datterselskaber Deutsch (de) English (en) français (fr) fra 1990 skulle fjerne risikoen for dobbeltbeskatning af virksomheder, der var aktiv i flere forskellige EU-lande. Nogle har imidlertid brugt smuthullerne i systemet, så de slap for at betale skat af indtjening hen over grænserne.

Slut med "dobbelt ikke-beskatning"

Virksomhederne bruger sammensatte låneordninger, som er sammensat med henblik på at udnytte de gældende regler. Lånene behandles enten som fradragsberettigede afbetalinger eller skattefrie udbytter afhængigt af landet.

Det kan betyde skattefradrag i ét land for datterselskabet og skattefritagelse for moderselskabet i det andet land. På den måde kan virksomheden klare sig med at betale meget lidt eller slet intet i skat af overskud, der kommer fra datterselskaber i bestemte lande.

Med de nye regler skal virksomhederne betale skat af indgående betalinger, der er trukket fra som afdrag på gæld et andet sted. Dermed skulle det være slut med, at grænseoverskridende virksomheder styrer deres interne overførsler med det formål at bruge dette smuthul til "dobbelt ikke-beskatning".

I dette spørgsmål er det særlig hensigtsmæssigt at finde en løsning for hele EU. Hvis landene løser problemet enkeltvis, risikerer de at miste skatteindtægter. Det betyder også, at virksomhederne ikke længere kan flytte eller stifte et datterselskab i et andet EU-land alene for at udnytte de forskellige landes skatteregler.

Kampen mod skattesnyderi og -unddragelse

Virksomheders skatteunddragelse står højt på dagsordenen både i EU og internationalt. Spørgsmålet blev for nylig taget op på topmøderne G8 og G20, hvor stats- og regeringscheferne sluttede op om EU's handlingsplan mod skattesnyderi og -unddragelse pdf - 105 KB [105 KB] български (bg) čeština (cs) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Planen, som blev fremlagt i december 2012, indeholder en række initiativer, der skal hjælpe EU-landene med at få de mange milliarder euro igen, som er gået tabt på grund af skattesnyderi og -unddragelse.

Ud over at lukke for smuthullerne arbejder Kommissionen også på en pakke, der indeholder en kodeks for skatteydere, et skattenummer, retningslinjer for sporing af pengestrømme og initiativer til at begrænse skattely.

Næste skridt

EU-landene ventes at indføre de nye regler og vedtage en lov mod misbrug, som garanterer mod urimelig skattepraksis, senest den 31. december 2014.

Pressemeddelelse - Bekæmpelse af virksomheders skatteunddragelse DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

EU-initiativ mod skattesnyderi og -unddragelse Deutsch (de) English (en) français (fr)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links