Навигационна пътека

Европейски семестър 2014 г.: укрепване на икономическото възстановяване - 13/11/2013

Човек, държащ бинокъл с монети от 1 евро © ЕС

В пакет от икономически и бюджетни препоръки се определят приоритети за 2014 г., включително борба с безработицата и възстановяване на банковото кредитиране за икономиката.

Най-голямото предизвикателство, пред което в момента е изправена европейската икономика, е как да се подкрепи започналото възстановяване. Това е основното послание в тазгодишния годишен обзор на растежа English (en) (ГОР), приет днес от Комисията. С неговото приемане започва четвъртият европейски семестър за координация на икономическата политика — в условия на възобновяващ се растеж и напредък на страните членки в коригирането на дисбалансите, появили се преди кризата.

Затова Комисията поддържа своята балансирана стратегия за растеж и работни места и вниманието си към пет основни приоритета през следващата година:

  • продължаване на диференцираната и благоприятстваща растежа бюджетна консолидация
  • възстановяване на банковото кредитиране на икономиката
  • стимулиране на икономическия растеж и конкурентоспособността в момента и за в бъдеще
  • борба с безработицата и социалните последици от кризата
  • модернизиране на публичната администрация

Председателят на Комисията Барозу заяви: „Това е повратен момент за икономиката на ЕС. Усилената работа на ЕС започва да дава резултати и растежът постепенно започва да се завръща. В годишния обзор на растежа за 2014 г. се посочва къде трябва да бъдем по-смели, за да осъществим необходимите реформи за постигането на трайно възстановяване и създаване на работни места“.

Годишният обзор на растежа показва как държавите членки се приспособяват към наскоро засиления процес на координация на икономическата политика в рамките на европейския семестър и как работят по-добре заедно в съответствие с общи правила.

Съобщение за медиите — Европейски семестър 2014 : укрепване на икономическото възстановяване

Европейски семестър (инфографика) pdf - 7 MB [7 MB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Икономическа прогноза на ЕС: постепенно възстановяване, външни рискове

Съобщение за медиите относно пакета от мерки за бюджетен надзор DeutschEnglishfrançais

Информационен документ относно оценката на Комисията за проектите за бюджетни планове за еврозоната DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки