Navigációs útvonal

Uniós gazdasági előrejelzés: fokozatos fellendülés, külső kockázatok - 05/11/2013

Oszlopgrafikont ábrázoló papír, rajta távcsövet tartó kéz © istock/RBFried

Az európai gazdaság az idei év második felében ismét növekedésnek indult. Az elmúlt hónapokban biztató jelei mutatkoztak annak, hogy a fellendülés folytatódni fog.

2013 második felében 0,5%-os mértékű növekedés várható az EU-ban a 2012-es év azonos időszakához képest. Éves alapon számítva a GDP idei növekedése az EU-ban 0,0%-ra, az euróövezetben pedig -0,4%-ra becsülhető. A következő években azonban már növekedés valószínűsíthető, melynek üteme 2014-ben az EU egészét tekintve 1,4%-os, az euróövezetben pedig 1,1%-os lesz a Bizottság előrejelzései szerint (1,9%, illetve 1,7% 2015-ben).

Az egyes tagállamok gazdasági helyzete azonban jelentősen eltérő képet mutat.

Egyre inkább a belföldi fogyasztás válik az európai gazdasági növekedés motorjává. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a felzárkózó országok gazdasági kilátásai korántsem olyan jók, mint korábban.

Az előrejelzés kapcsán Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős alelnöke így fogalmazott: „A jelek egyre inkább arra utalnak, hogy az európai gazdaság fordulóponthoz érkezett. Az Európában végrehajtott költségvetési konszolidáció és strukturális reformok megalapozták a fellendülést. Azonban még túl korai lenne elkönyvelni a győzelmet: a munkanélküliség továbbra is elfogadhatatlanul magas. Folytatnunk kell tehát az európai gazdaság modernizálására irányuló munkát, a fenntartható növekedés és a munkahelyteremtés érdekében.”

Munkanélküliség

Mivel a munkaerőpiacokon jellemzően később, féléves vagy annál is nagyobb késéssel mutatkoznak meg a GDP-növekedés hatásai, a gazdasági élénkülés nem fog azonnal új munkahelyeket eredményezni. A munkanélküliség egyes országokban idén is nagyon magas, és tovább esett a foglalkoztatás aránya. Az utóbbi hónapokban azonban a munkaerőpiacokon a stabilizáció jelei mutatkoztak.

A kilátások szerint a munkanélküliség aránya mérsékelten csökkenni fog az elkövetkező két évben: 2015-ig az EU-ban 10,7%-ra fog visszaesni, az eurózónában pedig 11,8%-ra. Továbbra is számottevő különbségek vannak a tagállamok között: országtól függően a munkanélküliségi ráta 5% és 27% között alakul az idén.

Infláció

A fogyasztóiár-infláció az előrejelzés tárgyát képező időszakban várhatóan visszafogott lesz. Az euróövezetbeli infláció 2013-ban és 2014-ben egyaránt 1,5%-os lesz a prognózis szerint. Az EU egészét tekintve ez a számadat 1,7, illetve 1,6%.

Államháztartás

Az államháztartási hiány lefaragása EU-szerte folytatódik. 2013-ban a költségvetési hiány az előrejelzések szerint a GDP 3,5%-ára esik vissza az EU-ban, az eurózóna országaiban pedig összesítve 3,1%-ra. A hiányra és a növekedésre vonatkozó prognózisokkal összhangban az államadósság GDP-hez mért aránya 2014-ben fog tetőzni: 90% körül az EU-ban, illetve közel 96%-on az euróövezetben.

Sajtóközlemény – 2013. őszi gazdasági előrejelzés: fokozatos fellendülés, külső kockázatok

2013. őszi előrejelzés English (en)

Tavaszi gazdasági előrejelzés: enyhe növekedésre számíthatunk

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek