Navigacijski put

Ekonomska prognoza EU-a: postupni oporavak, vanjski rizici - 05/11/2013

Ruke na dvogledu položenom na graf s razdijeljenim stupcima © istock/RBFried

U drugom tromjesečju ove godine europsko gospodarstvo ponovno je počelo rasti. Tijekom proteklih mjeseci pojavili su se ohrabrujući znaci da će se gospodarski oporavak nastaviti.

U drugoj polovici 2013. predviđa se rast u EU-u od 0,5 % u odnosu na isto razdoblje 2012. Očekuje se da će BDP u EU-u na godišnjoj razini ostati isti te da će se tijekom 2013. u europodručju smanjiti za 0,4 %. Međutim gledajući dugoročno, predviđa se da će se rast postupno ubrzavati te 2014. dostići 1,4 % u EU-u i 1,1 % u europodručju (1,9 % odnosno 1,7 % u 2015).

Unatoč tomu agregirani podaci prikrivaju znatne razlike među državama članicama EU-a.

Očekuje se da će domaća potražnja biti glavni pokretač rasta u Europi i to bez obzira na oslabljene izglede tržišnih gospodarstava u razvoju.

Potpredsjednik Komisije za ekonomska i gospodarska pitanja i euro Olli Rehn izjavio je: „Sve je više znakova da je europsko gospodarstvo na prekretnici. Fiskalna konsolidacija i strukturne reforme koje se poduzimaju u Europi temelj su oporavka. Ali još je prerano najavljivati pobjedu: nezaposlenost je i dalje na naprihvatljivo visokoj razini. Stoga i radi održivog rasta i otvaranja radnih mjesta moramo nastaviti raditi na modernizaciji europskog gospodarstva.”

Nezaposlenost

Budući da razvoj tržišta rada za rastom BDP-a obično kasni za pola godine ili više, očekuje se da će oporavak gospodarskih djelatnosti tek postupno utjecati na otvaranje radnih mjesta. Ove je godine nezaposlenost u nekim državama i dalje vrlo visoka, a zaposlenost i dalje pada. No proteklih su se mjeseci uvjeti na tržištu rada počeli stabilizirati.

Očekuje se da će se do 2015. nezaposlenost blago smanjiti na 10,7 % u EU-u i na 11,8 % u europodručju. Međutim razlike među državama i dalje su velike jer se nezaposlenost ove godine kreće od 5 do 27 %.

Inflacija

Očekuje se da će u predviđenom razdoblju inflacija potrošačkih cijena biti umjerena te da će 2013. i 2014. u europodručju iznositi 1,5 %, a u EU-u 1,7 % u 2013. te 1,6 % u 2014.

Javne financije

Trebalo bi se nastaviti smanjenje deficita opće države. U 2013. predviđa se pad fiskalnih deficita na 3,5 % BDP-a u EU-u i na 3,1 % BDP-a u europodručju. U skladu s predviđanjima deficita i rasta, omjeri duga prema BDP-u i dalje rastu te se očekuje da će vrhunac od 90 % za EU i od gotovo 96 % za europodručje doseći 2014.

Priopćenje za tisak – Jesenska prognoza 2013.: postupni oporavak, vanjski rizici

Jesenska prognoza 2013. English (en)

Proljetna prognoza: spori oporavak

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice