Navigointipolku

EU:n talousennuste: Talous elpyy vähitellen - 05/11/2013

Kädet pitelevät kiikaria pöydällä pylväsdiagrammin päällä © istock/RBFried

Euroopan talous kääntyi tämän vuoden toisella neljänneksellä jälleen kasvuun. Viime kuukausina on näkynyt rohkaisevia merkkejä elpymisestä ulkoisista riskeistä huolimatta.

Euroopan komission 5.11. julkaiseman talousennusteen mukaan vuoden 2013 jälkipuoliskolla kasvu on koko EU:ssa 0,5 % verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2012. Vuositasolla tarkasteltuna BKT:n ennustetaan pysyvän tänä vuonna koko EU:ssa ennallaan ja supistuvan euroalueella 0,4 %. Talouskasvu näyttää kuitenkin vähitellen nopeutuvan, ja sen arvioidaan olevan vuonna 2014 koko EU:ssa 1,4 % ja euroalueella 1,1 % ja vuonna 2015 vastaavasti 1,9 % ja 1,7 %.

Erot eri EU-maiden välillä ovat kuitenkin erittäin suuria.

Kotimainen kysyntä on vähitellen nousemassa Euroopassa tärkeimmäksi kasvun veturiksi. Tähän vaikuttaa osaltaan se, että näkymät kehittyvän markkinatalouden maissa ovat heikkenemään päin.

Talouskomissaari Olli Rehnin mukaan viime aikoina on ollut nähtävissä yhä selvempiä merkkejä siitä, että Euroopan talous on tullut käännekohtaan. "Julkisen talouden vakauttamistoimet ja rakenneuudistukset ovat luoneet pohjan elpymiselle. Vielä ei kuitenkaan ole aika voitonjuhliin, sillä työttömyysaste on yhä sietämättömän korkea. Siksi on jatkettava toimia Euroopan talouden modernisoimiseksi, jotta voimme tukea kestävää kasvua ja työllisyyttä", muistuttaa Rehn, joka vastaa Euroopan komissiossa talous- ja raha-asioista ja eurosta.

Työttömyys

Koska työmarkkinoiden kehitys seuraa BKT:n kehitystä yleensä vasta vähintään puolen vuoden viiveellä, talouden toimeliaisuuden elpymisen odotetaan näkyvän työllisyysluvuissa vasta vähitellen. Työttömyysaste on ollut tänä vuonna joissakin maissa edelleen hyvin korkea, ja myös työllisyys on yhä heikentynyt. Työmarkkinaolosuhteet ovat kuitenkin alkaneet viime kuukausina vakautua.

Työttömyyden odotetaan hieman alenevan 10,7 %:n tuntumaan koko EU:ssa ja 11,8 %:n tuntumaan euroalueella vuoteen 2015 mennessä. EU-maiden väliset erot ovat kuitenkin huomattavia. Kun työttömyysaste on tänä vuonna yhtäällä ollut 5 %, se on toisaalla noussut 27 %:iin.

Inflaatio

Kuluttajahintainflaation odotetaan jatkuvan tulevalla kaudella maltillisena. Ennusteen mukaan inflaatio on euroalueella 1,5 % sekä vuonna 2013 että vuonna 2014. Koko EU:n ennusteet ovat puolestaan 1,7 % (2013) ja 1,6 % (2014).

Julkinen talous

Julkisen talouden alijäämä näyttää edelleen pienenevän. Vuonna 2013 julkisen talouden alijäämän odotetaan supistuvan koko EU:ssa 3,5 %:iin suhteessa BKT:hen ja euroalueella 3,1 %:iin. Julkinen velka suhteessa BKT:hen kehittyy kasvu- ja alijäämäennusteiden suuntaisesti ja on vuonna 2014 koko EU:ssa noin 90 % ja euroalueella lähes 96 %.

Lehdistötiedote – Syksyn 2013 talousennuste: Asteittaista elpymistä ulkoisista riskeistä huolimatta

Syksyn 2013 talousennuste English (en)

Kevään talousennuste 2012–2013: Kohti talouden hidasta elpymistä

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä