Διαδρομή πλοήγησης

Οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ: σταδιακή ανάκαμψη, εξωτερικοί κίνδυνοι - 05/11/2013

Κιάλια πάνω σε διάγραμμα © istock/RBFried

Η ευρωπαϊκή οικονομία επανήλθε σε αναπτυξιακή τροχιά το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν ενθαρρυντικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2013 προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη κατά 0,5% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο στην ΕΕ και να μειωθεί κατά 0,4% στην Ευρωζώνη το 2013. Στο μέλλον, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να επιταχυνθεί σταδιακά, φθάνοντας το 2014 στο 1,4% στην ΕΕ και στο 1,1% στην Ευρωζώνη (1,9% και 1,7% το 2015).

Ωστόσο, τα συνολικά μεγέθη κρύβουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να καταστεί σταδιακά ο βασικός μοχλός ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεδομένων και των δυσμενέστερων προοπτικών για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.

Ο Όλι Ρεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, δήλωσε σχετικά: Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει φθάσει σε σημείο καμπής. Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ευρώπη έχουν θέσει τα θεμέλια της ανάκαμψης. Είναι όμως νωρίς για πανηγυρισμούς: η ανεργία παραμένει ακόμα σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Γι' αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας."

Ανεργία

Δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας έπονται κατά κανόνα της αύξησης του ΑΕΠ κατά ένα εξάμηνο ή περισσότερο, η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει μόνον σταδιακά σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Φέτος, η ανεργία παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ορισμένες χώρες, η δε απασχόληση εξακολούθησε να μειώνεται. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες στην αγορά εργασίας άρχισαν να σταθεροποιούνται.

Έως το 2015 προβλέπεται συγκρατημένη μείωση της ανεργίας, περίπου στο 10,7% στην ΕΕ και στο 11,8% στην Ευρωζώνη. Μεγάλες παραμένουν όμως οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, με ποσοστά ανεργίας τα οποία φέτος κυμαίνονται από 5% έως 27%.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμένεται να παραμείνει χαμηλός καθ' όλη την περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι 1,5% τόσο το 2013 όσο και το 2014. Για την ΕΕ η πρόβλεψη είναι 1,7% και 1,6%, αντίστοιχα.

Δημόσια οικονομικά

Η μείωση των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί. Το 2013 τα δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπεται να μειωθούν στο 3,5% του ΑΕΠ στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα ελλείμματα και την οικονομική ανάπτυξη, οι δείκτες δημόσιου χρέους/ΑΕΠ εξακολουθούν να αυξάνονται και το 2014 αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο: περίπου στο 90% στην ΕΕ και σχεδόν στο 96% στην Ευρωζώνη.

Δελτίο Τύπου – Φθινοπωρινές προβλέψεις του 2013: σταδιακή ανάκαμψη, εξωτερικοί κίνδυνοι

Φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2013 English (en)

Εαρινές οικονομικές προβλέψεις: προς μια βραδεία ανάκαμψη

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι