Navigációs útvonal

Szociális tényezők figyelembevétele a gazdaságpolitikában - 07/10/2013

Andor László, az EU foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa, egy sajtókonferencián

Az EU szorgalmazza, hogy a költségvetések kidolgozása során nagyobb súllyal essenek latba a szociális szempontok

A Bizottság szociális eredménytábla létrehozását javasolja annak érdekében, hogy a tagállami költségvetések kialakítása és elfogadtatása során a döntések alapjául szolgáló gazdasági adatok mellett a szociális szempontok is figyelmet kapjanak.

Az eredménytábla a következő 5 fő mutatóval kapcsolatos aktuális adatokat tünteti majd fel:

  • munkanélküliség
  • azoknak a fiataloknak az aránya, akik sem munkaviszonyban nem állnak, sem oktatásban vagy képzésben nem részesülnek
  • a háztartások elkölthető jövedelme
  • egyenlőtlenség
  • a szegénységi küszöb alatt élők aránya.

Szociális gazdaságpolitika

A múlt héten ismertetett javaslat értelmében a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek a jövőben nagyobb szerepet kapnak majd a gazdaságpolitika alakításában.

A javaslat azoknak az intézkedéseknek a sorába illeszkedik, amelyek – a pénzügyi válság nyomán – a gazdasági kormányzást hivatottak javítani.

A terv egyúttal azzal a – közelmúltban megrendezett EU-csúcstalálkozók egyikén megfogalmazott – igénnyel is összhangban van, miszerint a 28 tagországnak jobban figyelemmel kell kísérnie a gazdasági és a szociális feltételek alakulását.

A várakozások szerint a javaslat hivatkozási pontként fog szolgálni azoknak a megbeszéléseknek a során, melyeket az állam-, illetve kormányfők az október végén esedékes EU-csúcson fognak tartani a gazdasági integráció szociális vetületeiről.

A munkanélküliség elleni fellépés

Az euróövezethez tartozó tagállamokban a fiatalok csaknem egynegyedének nincs munkája, ugyanakkor azonban óriási különbségek mutatkoznak az egyes országok között.

Az ifjúsági munkanélküliség az eurózónán belül Görögországban a legmagasabb (62,9%), és Németországban a legalacsonyabb (7,7%). A helyzet orvoslása érdekében az EU csökkenteni kívánja az országok közötti, munkavállalási célú mobilitás útjában álló akadályokat, illetve a külföldi munkavállalás költségeit.

A Bizottság reményei szerint az új eredménytábla lehetővé fogja tenni, hogy az EU-országok idejekorán azonosítsák a szociális problémák lehetséges kiváltó okait, és megelőző intézkedéseket hozzanak a gondok elkerülése érdekében.

Ha az Európai Parlament és a tagállami kormányok elfogadják a javaslatot, a szociális eredménytábla már jövő évtől a gazdasági döntéshozatal részét fogja képezni.

Sajtóközlemény – Szociális eredménytábla

Szociális eredménytábla – Gyakran feltett kérdések DeutschEnglishfrançais

Európa növekedési stratégiája

Segítség a munkanélkülieknek és a munkahelyteremtő cégeknek

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek