Навигационна пътека

Социалните фактори ще бъдат вземани предвид при определяне на икономическата политика - 07/10/2013

Комисарят в областта на заетостта и социалните въпроси Ласло Андор на пресконференция.

ЕС настоява социалните фактори да се вземат предвид при определянето на бюджета.

Планът предвижда създаване на социално „табло с показатели“ като допълнение към икономическите данни, вземани предвид при договарянето на националните бюджети с правителствата на страните от ЕС.

Таблото с показатели ще включва 5 основни показателя:

  • безработица
  • процент на младите хора, които нито работят, нито учат, нито се обучават
  • разполагаем доход на домакинствата
  • неравенство
  • индекс за риска от бедност.

Социални, не само икономически

Според обявения миналата седмица план профсъюзите и организациите на работодателите ще участват по-активно във формулирането на икономическата политика.

Предложението е част от серията мерки, целящи подобряване на икономическото управление след финансовата криза.

Планът е и отговор на неотдавнашна среща на върха на ЕС, на която бе решено, че 28-членният блок се нуждае от по-добри начини за наблюдение на икономическите и социалните условия.

Очаква се предложението да бъде включено в дискусия за социалното измерение на икономическата интеграция в Европа на среща на върха на ЕС в края на октомври.

Борба с безработицата

В момента почти една четвърт от младите хора в еврозоната са безработни, като между отделните държави съществуват огромни различия в равнищата на младежката безработица.

Най-високо е равнището в Гърция — 62,9 %, а най-ниско - в Германия — 7,7 %. За да се справи с този проблем, ЕС се стреми да намали разходите и пречките за хората, които искат да се преместят в други страни, за да работят.

Очаква се новото табло с показатели да даде възможност за идентифициране на потенциалните социални проблеми в страните от ЕС на ранен етап и така да могат да бъдат предприети изпреварващи действия.

Ако бъде постигнато споразумение с Европейския парламент и правителствата на страните от ЕС, социалното табло с показатели ще бъде вземано предвид в решенията за икономиката от следващата година.

Съобщение за медиите – Социално табло с показатели

Често задавани въпроси за социалното табло с показатели DeutschEnglishfrançais

Стратегията за растеж на Европа

Призив за действия в помощ на безработните

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки