Navigacijska pot

Zmanjševanje tveganj vzporednega bančništva - 04/09/2013

Evrski bankovci © EU

EU želi uveljaviti načrtovano regulacijo vzporednega bančništva (t.i. bančništvo v senci), ki je delno krivo za nastanek kreditnega krča.

Večina regulativnih zahtev, ki so jih uvedli v finančnem sektorju po gospodarskem zlomu leta 2008, velja za tradicionalne banke. T.i. bančništvo v senci, kamor sodijo skladi hedge, lastniški kapital in listinjenje, se ukvarja s podobnimi dejavnostmi kot banke, vendar je že tradicionalno pod ohlapnejšim nadzorom in nima podpore centralne banke ter varovalk, kot so zavarovanje bančnih vlog in jamstva za posojila.

Bančništvo v senci sicer res pripomore k finančni likvidnosti bank, po drugi strani pa je krivo za nestabilnost svetovnega finančnega sistema v zadnjih letih. Prav ta nestabilnost je povzročila propad banke Lehman Brothers leta 2008 in kreditni krč med finančno krizo.

Vzroki za finančno nestabilnost

V svetovnem merilu so se posli vzporednega bančnega sistema v zadnjem desetletju več kot podvojili, znašajo več kot 50 bilijonov evrov, in predstavljajo danes skoraj tretjino poslov svetovnega finančnega sistema. V Evropi je bančništvo v senci vredno več kot 23 bilijonov evrov.

Že zaradi svoje velikosti in tesne povezanosti z reguliranim finančnim sektorjem je bančništvo v senci potencialni vir sistemskega tveganja za države, vlade in davkoplačevalce, saj lahko že vsaka slabost zamaje regulirani finančni sektor.

Kapitalske zahteve

Evropska komisija s predlaganimi reformami zahteva, da posamezni denarni skladi uvedejo varovalne denarne rezerve v višini 3 % njihovega premoženja in tako zmanjšajo tveganje množičnega vnovčevanja, podobnega tistemu med finančno krizo.

Predlaga tudi, da se za sklade denarnega trga določi dnevna in tedenska raven likvidnosti, ter ukrepe, s katerimi bi bilo mogoče predvideti velike dvige in zmanjšati preveliko zanašanje na bonitetne ocene.

Evropska komisija pripravlja ukrepe za zmanjševanje tveganj bančništva v senci skupaj s skupino G20. Priporočila, ki jih je pripravil Odbor za finančno stabilnost skupine G20, naj bi voditelji G20 podprli na srečanju v Sankt Peterburgu 5. in 6. septembra 2013.

Več o vzporednem bančništvu Deutsch (de) English (en) français (fr)

Časovnica Evropske komisije za obravnavo tveganj vzporednega bančništva

Sporočilo o vzporednem bančništvu: pogosta vprašanja English (en)

Nova pravila o skladih denarnega trga – pogosta vprašanja English (en)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave