Cale de navigare

Reducerea riscurilor asociate sistemului bancar paralel - 04/09/2013

Bancnote euro © UE

UE merge înainte cu planurile menite să reglementeze sistemul bancar paralel, care s-a aflat la originea crizei creditelor.

Majoritatea cerinţelor de reglementare impuse sectorului financiar începând cu criza din 2008 au vizat în special sistemul bancar tradiţional. Însă, sistemul bancar paralel, care include fondurile speculative, capitalul privat şi securitizarea, se implică în activităţi similare cu cele desfăşurate de bănci. Cu toate acestea, el a fost supravegheat mai superficial şi nu are acces la sprijinul acordat de banca centrală sau la măsuri speciale de protecţie cum ar fi asigurarea depozitelor sau garantarea datoriilor.

Sistemul bancar paralel a sprijinit sectorul bancar tradiţional furnizându-i lichidităţi dar, în acelaşi timp, a creat şi instabilitatea care a caracterizat mediul financiar global în ultimii ani. Această instabilitate a dus la prăbuşirea corporaţiei Lehman Brothers în 2008 şi a contribuit la îngheţarea pieţei globale a creditelor pe durata crizei.

Remedierea cauzelor instabilităţii financiare

La nivel global, valoarea totală a activelor sistemului bancar paralel a crescut de peste două ori în ultimii zece ani, depăşind suma de 50 000 de miliarde de euro. În prezent, sistemul bancar paralel reprezintă o treime din sistemul financiar global. În Europa, este estimat la peste 23 000 de miliarde de euro.

Dimensiunile semnificative şi legăturile strânse cu sectorul financiar reglementat fac din sistemul bancar paralel o sursă potenţială de riscuri sistemice pentru state, guverne şi contribuabili, întrucât orice deficienţă poate provoca un val de contagiune cu efecte negative asupra sectorului financiar reglementat.

Cerinţe de capital

Reformele propuse de UE impun anumitor tipuri de fonduri de piaţă monetară să menţină o rezervă de lichidităţi echivalentă cu 3% din valoarea activelor deţinute, pentru a reduce riscul de a se confrunta din nou cu goana după fonduri care s-a înregistrat în timpul crizei financiare.

De asemenea, UE propune stabilirea zilnică şi săptămânală a unor niveluri de lichiditate pentru fondurile de piaţă monetară, precum şi măsuri menite să anticipeze răscumpărările importante sau să reducă încrederea excesivă în ratingurile de credit realizate de părţi terţe.

UE lucrează împreună cu G20 pentru a limita riscurile asociate sistemului bancar paralel. Recomandările Consiliului pentru stabilitate financiară al G20 urmează să fie aprobate de liderii grupului cu ocazia reuniunii din 5-6 septembrie care are loc la Sankt Petersburg.

Mai multe despre sistemul bancar paralel

Foaia de parcurs a Comisiei pentru abordarea riscurilor asociate sistemului bancar paralel

Comunicarea privind sistemul bancar paralel: întrebări şi răspunsuri English (en)

Propunere privind stabilirea de noi reglementări pentru fondurile de piaţă monetară – Întrebări şi răspunsuri English (en)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile