Navigációs útvonal

Az árnyékbanki tevékenység kockázatainak csökkentése - 04/09/2013

Euróbankjegyek © EU

Az EU folytatja a munkát, hogy kidolgozza a hitelválság kialakulását elősegítő árnyékbankrendszer szabályozását célzó terveket.

A 2008-as gazdasági nehézségek nyomán a pénzügyi ágazatra vonatkozóan bevezetett jogszabályi követelmények nagy része a klasszikus bankrendszert célozza. A többek között fedezeti alapokat, magántőkealapokat és értékpapírosítási céltársaságokat magában foglaló árnyékbankszektor azonban, noha a bankokhoz hasonló tevékenységet folytat, mindeddig enyhébb felügyelet alá esett, és nem jutott központi banki támogatáshoz, illetve biztosítékokhoz, például betétbiztosításhoz és hitelgaranciához.

Jóllehet az árnyékbankrendszer segít a bankszektornak likviditást szerezni, az utóbbi években instabilitást is okozott a nemzetközi pénzügyi rendszerben. Ez az instabilitás 2008-ban hozzájárult a Lehman Brothers összeomlásához, a pénzügyi válság idején pedig a globális hitelpiacok befagyásához vezetett.

A pénzügyi instabilitást okozó problémák orvoslása

Világszinten az árnyékbanki eszközök teljes összege több mint 50 billió euróra rúg, vagyis több mint a kétszeresére nőtt az utóbbi tíz évben. Ezek az eszközök a világ pénzügyi rendszerének csaknem a harmadát teszik ki. Európában az árnyékbankrendszer mérete meghaladja a 23 billió eurót.

Az árnyékbankrendszer – már csak a mérete miatt is, valamint annak folytán, hogy tevékenysége szorosan kapcsolódik a szabályozott pénzügyi ágazathoz – potenciális rendszerkockázati tényezőt jelent az államok, a kormányok és az adófizetők számára, ugyanis minden megingás hullámként terjedhet át a szabályozott pénzügyi szektorra.

Tőkekövetelmények

Az EU azt szorgalmazza reformjavaslatában, hogy bizonyos típusú pénzpiaci alapok eszközeik legalább 3%-át kitevő készpénztartalékot tartsanak fenn, ami csökkentené az olyan nagyarányú tőkekivonások kockázatát, amelyek a pénzügyi válság során jelentkeztek.

Az EU ezenkívül azt javasolja, hogy a pénzpiaci alapokra napi és heti likviditási szintek legyenek előírva, továbbá olyan intézkedéseket indítványoz, amelyek segítenek előre látni a nagy visszaváltásokat, illetve visszaszorítják a hitelminősítések túlzott figyelembevételének jelenségét.

Az EU a G20-akkal közösen igyekszik az árnyékbanki tevékenység kockázatait csökkenteni. A G20-ak Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ajánlásokat fogalmazott meg, melyeket a G20-ak vezetői a szeptember 5–6-i szentpétervári találkozójukon várhatóan jóvá fognak hagyni.

Bővebben az árnyékbanki tevékenységről Deutsch (de) English (en) français (fr)

A Bizottság ütemterve az árnyékbanki tevékenységből fakadó kockázatok kezelésére

Közlemény az árnyékbanki tevékenységről – gyakran feltett kérdések English (en)

A pénzpiaci alapokra vonatkozó szabályozási javaslat – gyakran feltett kérdések English (en)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek