Navigacijski put

Smanjenje rizika usporednog bankarskog sustava - 04/09/2013

Novčanice eura © EU

EU nastavlja s planovima reguliranja usporednog bankarskog sustava koji je pridonio izbijanju kreditne krize.

Većina regulatornih zahtjeva koji su financijskom sektoru nametnuti od izbijanja gospodarske krize 2008. odnosi se na redoviti bankarski sustav. No sektor usporednog bankarskog sustava, koji uključuje spekulativne fondove, vlasnička ulaganja i sekuritizaciju, bavi se aktivnostima sličnima bankarstvu, ali dosad nije bio strogo nadziran i nema pristup podršci središnje banke ili zaštitnim mjerama poput osiguranja depozita i jamstva za dug.

Sektor usporednog bankarskog sustava bankarskom sektoru pomaže uspostaviti financijsku likvidnost, no posljednjih je godina doveo i do nestabilnosti globalnog financijskog sustava. Ta je nestabilnost pridonijela propasti investicijske banke Lehman Brothers 2008. i dovela do zamrzavanja globalnih kreditnih tržišta tijekom financijske krize.

Rješavanje uzroka financijske nestabilnosti

Cjelokupni iznos imovine usporednog bankarskog sustava u svjetskim razmjerima više se nego udvostručio u posljednjem desetljeću i narastao na više od 50 bilijuna EUR te sada čini gotovo trećinu globalnog financijskog sustava. Vrijednost je tog sustava u Europi više od 23 bilijuna EUR.

Sama veličina usporednog bankarskog sustava i njegove bliske veze s reguliranim financijskim sektorom stvaraju potencijalni sustavni rizik za države, vlade i porezne obveznike jer svaka slabost u sustavu može izazvati širenje zaraze na regulirani financijski sektor.

Potreban kapital

Reformama koje predlaže EU traži se da neke vrste novčanih fondova uvedu novčane pričuve u visini od 3 % vrijednosti njihove imovine kako bi se smanjio rizik od masovnog odljeva novca iz fondova, što se dogodilo tijekom financijske krize.

EU predlaže i određivanje dnevnih i tjednih razina likvidnosti za novčane fondove te mjera s pomoću kojih bi se predviđale velike isplate i smanjivala pretjerana oslanjanja na kreditne rejtinge trećih strana.

EU djeluje zajedno sa skupinom G20 na smanjenju rizika usporednog bankarskog sustava. Očekuje se da će čelnici skupine G20 podržati preporuke Odbora za financijsku stabilnost skupine G20 na sastanku na vrhu koji će se održati od 5. do 6. rujna 2013. u Sankt Peterburgu.

Više o usporednom bankarskom sustavu

Plan djelovanja Komisije za suzbijanje rizika povezanih s usporednim bankarskim sustavom български (bg)čeština (cs)dansk (da)Deutsch (de)ελληνικά (el)English (en)español (es)eesti keel (et)suomi (fi)français (fr)hrvatski (hr)magyar (hu)italiano (it)lietuvių kalba (lt)latviešu valoda (lv)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)svenska (sv)

Komunikacija o usporednom bankarskom sustavu – Najčešća pitanja English (en)

Predložena nova pravila za novčane fondove – Najčešća pitanja English (en)

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice