Навигационна пътека

Намаляване на рисковете от банкирането в сянка - 04/09/2013

Евро банкноти © ЕС

ЕС дава ход на планове за регулиране на „сенчестата“ банкова система, която допринесе за избухването на кредитната криза.

Повечето регулаторни изисквания, наложени на финансовия сектор след началото на икономическия спад през 2008 г., са насочени към официалната банкова система. Дейностите на паралелната банкова система, в която влизат хедж фондовете, частните дялови инвестиции и секюритизацията, са подобни на тези на банките, но по традиция са по-слабо контролирани. Банкирането в сянка няма достъп до помощ от централните банки или до предпазни мерки като застраховане на депозити и дългови гаранции.

Въпреки че банкирането в сянка помага за предоставяне на финансова ликвидност на банковия сектор, то също така доведе до създаване на нестабилност във финансовата система през последните години. Тази нестабилност допринесе за краха на Леман Брадърс през 2008 г. и за „замразяването“ на световните кредитни пазари по време на финансовата криза.

Отстраняване на причините за финансовата нестабилност

В световен мащаб общият размер на активите на „сенчестия“ банков сектор е нараснал повече от два пъти през последното десетилетие — до над 50 трилиона евро, като в момента възлиза на почти една трета от глобалната финансова система. Стойността на банкирането в сянка в Европа се оценява на повече от 23 трилиона евро.

Големият размер на банковия сектор в сянка и тесните му връзки с регулирания финансов сектор го превръщат в потенциален източник на системен риск за държави, правителства и данъкоплатци, тъй като всяка слабост може да предизвика „епидемия“, която ще засегне регулирания финансов сектор.

Капиталови изисквания

В предложените от ЕС реформи се призовава някои видове фондове на паричния пазар (ФПП) да поддържат паричен буфер в размер на 3 % от своите активи, за да се намали риска от напускане на инвеститори в тях, както се случи по време на финансовата криза.

ЕС също така предлага определяне на дневни и седмични равнища на ликвидност за ФПП, както и мерки за по-добро предвиждане на мащабни обратни изкупувания и за намаляване на предоверяването на кредитни рейтинги на трети страни.

ЕС работи съвместно с Г-20 за намаляване на рисковете от банкирането в сянка. Очаква се препоръките на Съвета за финансова стабилност на Г-20 да бъдат подкрепени от лидерите на страните от групата на 5 и 6 септември 2013 г. в Санкт Петербург.

Още за банкирането в сянка Deutsch (de) English (en) français (fr)

Пътна карта на Комисията за справяне с присъщите на банкирането в сянка рискове

Съобщение относно банкирането в сянка: често задавани въпроси English (en)

Предложените нови правила за ФПП – Често задавани въпроси English (en)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки