Sökväg

Ungdomsarbetslösheten viktigaste frågan på EU-toppmötet - 26/06/2013

EU-toppmötet i maj © EU

På toppmötet i Bryssel den 27–28 juni ska stats- och regeringscheferna diskutera den höga ungdomsarbetslösheten, hjälp till småföretagen och ökad utlåning.

Inför mötet har kommissionen lagt fram rekommendationer om de här frågorna och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har i ett brev uppmanat alla stats- och regeringschefer att enas om dem.

Ungdomsarbetslösheten

Nästan 6 miljoner unga under 25 är för närvarande utan jobb i EU. I vissa länder hittar över hälften av alla jobbsökande ungdomar inget jobb.

I kommissionens uppmaning till insatser mot ungdomsarbetslösheten DeutschEnglishfrançais finns nya idéer om hur man ska få in ungdomarna på arbetsmarknaden. Kommissionen uppmanar dessutom EU-länderna att snabbt införa de initiativ man redan kommit överens om, t.ex. ungdomsgarantin DeutschEnglishfrançais .

Ungdomsgarantin ska se till att alla ungdomar erbjuds ett riktigt jobb, lärlingsplats, praktik eller fortbildning senast fyra månader efter att de slutat skolan eller blivit av med jobbet.

Kommissionen vill att de 6 miljarder euro som öronmärkts för åtgärder mot ungdomsarbetslösheten ska användas under 2014 och 2015 i stället för att fördelas över hela den kommande sjuåriga budgetperioden.

Ökad utlåning

Det är ont om pengar och bankerna är ovilliga att bevilja lån, särskilt till småföretagen. Europeiska investeringsbanken ska därför öka sin utlåning till 60 miljarder per år till 2015. I en rapport om ökad utlåning till ekonomin DeutschEnglishfrançaisportuguês beskriver man hur pengarna ska komma småföretag och utsatta länder till del för att bidra till investeringar och nya jobb.

Rapporten innehåller också tre nya sätt för småföretagen att få finansiering: garantier, värdepapperisering (en process där man fördelar risker genom att kombinera tillgångar i en pool) och riskspridning.

Småföretagen

Småföretagen beskrivs ofta som ryggraden i ekonomin. Men för att de ska gå bra måste de tillgång till finansiering och omgärdas av minsta möjliga byråkrati.

Under 2012 bad kommissionen småföretagen att ange de EU-lagar som de tycker är mest betungande. Många av de tio mest betungande lagarna DeutschEnglishfrançais har redan förenklats – småföretagen kan nu lättare delta i offentliga upphandlingar och reglerna kring produktsäkerhet har blivit smidigare.

En investeringsplan för EU

Under 2012 enades EU-länderna om en tillväxt- och sysselsättningspakt med åtgärder för att få fart på ekonomin. Kommissionen anser att länderna fortfarande kan göra mer för egen del och räknar upp områden där mer samarbete behövs i rapporten ”Tillväxt- och syssselsättningspakten: efter ett år DeutschEnglishfrançais ”.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar