Navigációs útvonal

Uniós vezetők a májusi csúcson © EU

Az EU politikai vezetői június 27–28-án ismét megbeszéléseket tartanak. A csúcstalálkozó napirendjén a fiatalkori munkanélküliség elleni fellépés, a kisvállalkozások megsegítése és a hitelezés ösztönzése szerepel.

A találkozó előtt a Bizottság ajánlásokat fogalmazott meg mind a három területen, és José Manuel Barroso bizottsági elnök levélben arra kérte a tagállamok állam-, illetve kormányfőit, hogy jussanak konszenzusra a kérdésekkel kapcsolatban.

Munkanélküliség

A 25 éven aluli európai fiatalok közül jelenleg közel 6 millióan állástalanok. Egyes országokban az elhelyezkedni akaró fiatalok több mint fele munkanélküli.

Az ifjúsági munkanélküliséggel szembeni fellépést szorgalmazó bizottsági felhívás DeutschEnglishfrançais új elképzeléseket vázol fel arra vonatkozóan, hogy miként lehetne munkába állítani a fiatalokat. Ezen túlmenően arra sürgeti a tagállami kormányokat, hogy mihamarabb léptessék életbe azokat a rendszereket, amelyekről már korábban megállapodás született, így például az „ifjúsági garancia” DeutschEnglishfrançais kezdeményezést.

Az ifjúsági garancia célja, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezését vagy munkahelyük elvesztését követően négy hónapon belül megfelelő állásajánlatot kapjanak, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesülhessenek.

A Bizottság azt szeretné, hogy az eredeti tervvel ellentétben az ifjúsági munkanélküliség elleni fellépésre elkülönített 6 milliárd eurót ne a következő uniós finanszírozási időszak hét évére elosztva lehessen igénybe venni, hanem az összeg már 2014-ben és 2015-ben rendelkezésre álljon.

A hitelezés növelése

Pénzszűke miatt a bankok kevésbé hajlandók hitelt nyújtani, különösen a kisvállalkozások számára. Az Európai Beruházási Bank (EBB) azonban évről évre növelni fogja az általa biztosított hitelek mennyiségét, 2015-ig összesen 60 milliárd euróra bővítve hitelnyújtási tevékenységét. A gazdaság hitelezésének fokozásáról szóló közös jelentésében DeutschEnglishfrançaisportuguês a Bizottság és az EBB kifejti, hogy a megnövelt összegek elsősorban a kisvállalkozásoknak és a sérülékeny országoknak hivatottak segíteni a beruházások és a foglalkoztatás ösztönzése révén.

Az uniós csúcsra készített közös jelentés három új módszert is ismertet azzal kapcsolatban, hogyan juthatnak forrásokhoz a kisvállalkozások. Ezek a következők: a garanciavállalás, az értékpapírosítás (vagyis eszközzel fedezett értékpapírok kibocsátása kockázatkezelési célból) és a közös kockázatviselés.

Kisvállalkozások

Gyakran hallani, hogy a kisvállalkozások a gazdaság gerincét alkotják. Ahhoz azonban, hogy jól működjenek, megfelelő mértékű finanszírozásra van szükségük, és arra, hogy minél kevesebb bürokratikus akadályt kelljen leküzdeniük.

2012-ben a Bizottság felkérte a kisvállalkozásokat, hogy azonosítsák azokat az uniós jogszabályokat, melyek a legnagyobb tehertételt jelentik számukra. A kisvállalkozások életét leginkább megnehezítő tíz jogszabály DeutschEnglishfrançais közül azóta több módosult: a kisvállalkozások ma már könnyebben részt tudnak venni közbeszerzési eljárásokban, és egyszerűsödtek a termékbiztonsági követelmények is.

Európa beruházási terve

2012-ben az EU-országok több gazdaságélénkítő intézkedés bevezetéséről megállapodtak a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum keretében. A Bizottság úgy látja, hogy a tagországok még korántsem merítették ki cselekvési lehetőségeiket, és a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum terén elért eredményekről szóló jelentésében DeutschEnglishfrançais felsorolja azokat a területeket, ahol szorosabb együttműködést tart szükségesnek.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek