Navigacijski put

EU zahtjeva postizanje konsenzusa radi poticanja gospodarstva - 26/06/2013

Voditelji EU-a na sastanku u svibnju © EU

Nezaposlenost među mladima, mala poduzeća i veće kreditiranje bit će točke na dnevnom redu sastanka političkih voditelja Europske unije koji će se održati 27. i 28. lipnja.

Prije sastanka Komisija je dala preporuke za svako od navedenih područja, a njezin predsjednik, José Manuel Barroso, poslao je dopis svim predsjednicima i vladama država članica EU-a u kojem ih poziva na postizanje konsenzusa.

Nezaposlenost

Gotovo 6 milijuna Europljana mlađih od 25 godina trenutačno je bez posla. U nekim državama nezaposleno je više od polovice mladih ljudi koji žele raditi.

Poziv Komisije na poduzimanje mjera u vezi s nezaposlenošću mladih donosi nove ideje o tome kako zaposliti mlade ljude te potiče vlade da brzo primijene programe koji su već dogovoreni, poput Garancije za mlade.

Time bi se svim mladim ljudima ponudili dobri poslovi, pripravnička praksa, stažiranje ili nastavak obrazovanja u roku od četiri mjeseca nakon prestanka školovanja ili početka nezaposlenosti.

Komisija bi željela uložiti 6 milijardi eura dodijeljenih za borbu protiv nezaposlenosti već tijekom 2014. i 2015. godine, a ne rasporediti ih tijekom sljedećeg financijskog razdoblja EU-a kako je prvotno bilo planirano.

Povećano kreditiranje

Budući da su sredstva ograničena, sve manje banaka spremno je na kreditiranje, posebno malih poduzeća. Međutim, Europska investicijska banka svake će godine do 2015. godine povećavati svoja kreditna sredstva na 60 milijardi eura, a u izvješću o povećanju kreditnih sredstava za gospodarstvo objašnjava se kako će ona biti usmjerena na mala poduzeća i ranjive države kako bi se potaknulo ulaganje i zapošljavanje.

U izvješću se također navode tri nova načina na koja mala poduzeća mogu iskoristiti financijska sredstva, koja obuhvaćaju jamstva, sekuritizaciju (postupak kojim se rizici distribuiraju spajanjem sredstava u skupove) i objedinjavanje rizika.

Mala poduzeća

Mala poduzeća često se nazivaju kralježnicom gospodarstva. Međutim, kako bi mogla uspješno poslovati, moraju imati pristup financijskim sredstvima i minimalnim birokratskim zahtjevima.

Tijekom 2012. godine Komisija je od malih poduzeća zatražila da odrede zakone EU-a koji im se čine najnepristupačnijima. Mnogi od najtežih zakona na ljestvici prioriteta već su poboljšani, tako da mala poduzeća sada imaju bolji pristup javnoj nabavi, a ublaženi su i zahtjevi koji se odnose na sigurnost proizvoda.

Investicijski plan za Europu

Tijekom 2012. godine države EU-a dogovorile su se o mnogim akcijama koje su usmjerene na poticanje gospodarstva, poznatim kao „Compact for growth and jobs”, inicijativa za poticanje rasta i zapošljavanja. Komisija vjeruje da države mogu učiniti još više kako bi pomogle same sebi, a popis područja na kojima je potrebno ojačati suradnju naveden je u izvješću Inicijativa za poticanje rasta i zapošljavanja: nakon godinu dana .

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice