Навигационна пътека

Лидери на ЕС на среща през май © ЕС

Безработицата сред младите хора, малките предприятия и увеличаването на заемите ще бъдат на дневен ред на срещата на политическите лидери на ЕС на 27 и 28 юни.

Преди срещата Комисията излезе с препоръки във всяка от тези области, а председателят Жозе Мануел Барозу писа до всички държавни и правителствени ръководители с призив за постигане на консенсус.

Безработица

В момента близо 6 милиона европейци на възраст под 25 години са без работа. В някои страни повече от половината от желаещите да работят млади хора са безработни.

В призива на Комисията за справяне с младежката безработица DeutschEnglishfrançais са представени нови идеи за начините, по които младите хора могат да бъдат върнати на работа, а правителствата се приканват бързо да приложат на практика вече договорени схеми, като например схемата „Гаранция за младежта“ DeutschEnglishfrançais .

Последната ще позволи на младите хора да получават предложение за работа, професионална подготовка, стаж или продължаващо обучение в рамките на четири месеца след като завършат образованието или изгубят работата си.

Комисията иска 6-те милиарда евро, предвидени за справяне с младежката безработица, да бъдат предоставени още през 2014 и 2015 г., вместо да бъдат разпределени през следващия седемгодишен период на финансиране на ЕС, както бе предвидено първоначално.

Увеличаване на заемите

Тъй като паричните средства са ограничени, банките не са склонни да дават заеми — особено на малки предприятия. Европейската инвестиционна банка обаче ще увеличи средствата си за заеми до 60 милиарда евро годишно до 2015 г., а в доклада за увеличаване на заемите за икономиката DeutschEnglishfrançaisportuguês се обяснява как средствата ще бъдат насочени към малките предприятия и уязвимите страни за генериране на инвестиции и заетост.

В доклада се посочват също три нови начина за достъп на малките фирми до финансиране — гаранции, секюритизация (процес, при който рискът се разпределя чрез групиране на активи) и споделяне на риска.

Малки предприятия

Малките предприятия често са наричани гръбнак на икономиката. За да работят добре обаче, те имат нужда от достъп до финанси и от възможно най-малко бюрокрация.

През 2012 г. Комисията поиска от малките предприятия да посочат законите на ЕС, които им създават най-много трудности. Много от така посочените 10 най-обременяващи закона DeutschEnglishfrançais вече са подобрени — малките предприятия имат по-лесен достъп до обществени поръчки, а изискванията за безопасност на продуктите бяха опростени.

Инвестиционен план за Европа

През 2012 г. страните от ЕС се споразумяха по редица действия за засилване на икономиката, познати като "Пакт за растеж и работни места". Комисията вярва, че страните от ЕС могат да направят още повече, за да си помогнат и изброява областите, в които е нужно засилване на сътрудничеството, в доклада Пактът за растеж и работни места — една година по-късно DeutschEnglishfrançais .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки